2012. április 8., vasárnap

Húsvéti töltött kalács II.






















Még egy utolsó húsvéti kaláccsal szeretném borzolni a kedélyeket. Annyira jó lett, hogy nem szeretném kihagyni, vagy a következő Húsvétig eltenni. Annál is inkább, mert a facebook-on megígértem a receptjét.
Kiváló vendégváró ez is, a locsolkodók is hálásak lesznek érte szerintem. Elkészíteni nem nagy ügy, mégis igencsak mutatós.


Hozzávalók:


  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 2 ek. cukor
  • 1 tojás
  • kb. 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 7 dkg olv. vaj

Szokásos módon kalácstésztát dagasztunk, majd kb. 30-35 percig hagyjuk kelni.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és elfelezzük:
Mindkét darabot kinyújtjuk, 2-3 mm vastagra, kb. 26x40 cm-es téglalapra.



Három részre osztjuk, de csak szemre, nem kell elvágni, és a középső részt megkenjük tormával. Ezt befedjük előző nap megfőzött, főzővizében kihűtött, majd vékonyra szeletelt sonkával, arra sonkalében megfőzött tojás, majd kolbász kerül.



A tészta két oldalát egy pizzavágóval bevagdossuk, ferdén, kb. 2 ujjnyi vastagon.
A végét visszahajtjuk, majd a tésztacsíkokat a töltelékre hajtogatjuk, egyet jobbról, egyet balról, megint jobbról, megint balról, míg el nem fogynak.




A másik tésztával ugyanígy járunk el!
Sütőpapíros tepsire emeljük őket és letakarva kb. 30-40 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt kalácsokat egy egész felvert tojással lekenjük és kb. 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Rácsra tesszük hűlni.
Tálaláskor még torma vagy tormamártás jár hozzá



24 megjegyzés:

Erdokóstoló írta...

Máris nekiállok!
A.

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon guszta a kalácsod! Áldott Ünnepet kívánok!

EWA gyöngyös világa! / EWA's World of Beads! írta...

Fantasztikus ez a kalács! Kellemes Ünnepeket!

marcsis írta...

Először a cipóban sült csülköt néztem ki magamnak és a családnak, de ez a kalács mennyei lehet! Most melyik legyen? Mindkettő...?! :)
Kellemes Ünnepeket!

Névtelen írta...

Szia!
Isteni, én is rögtön neki állok. De az elejét nem értem, azt írod elfelezzük a tésztát és mindkettőt kinyújtjuk, de mi lesz a másikkal? Vagy ez két kalácsra való adag?
Köszi:Judit

Mónika írta...

Köszi a receptet, már a tepsikben figyelnek! (második kelesztés)
:)

Névtelen (Judit)
Igen ez két adag!
Először arra gondoltam, hogy csak egy fél adagot készítek belőle, de hallgattam a páromra aki szerint még az is kevés lehet...
-a képeket elnézve!
:)))
Szép húsvétot mindenkinek!

MrsYarnart írta...

kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Herman Judit írta...

Nagyon szépen köszönöm a megerősítést!
Judit

Chef Viki írta...

Ezt kár lett volna eldugni :-)))

Kellemes ünnepeket :-)

Böbe Morzsák írta...

Áldott húsvéti ünnepeket! Kedden a varrós lányoknak ilyen kalácsot viszek! Köszi az ötletet!!!

Tündi írta...

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok! Ahogy megláttam ezt a kalácsot rögtön tudtam, ez az amit napok óta keresek.. El is készült, még nem vágtuk meg, de nem izgulok, amit Tőled sütök mindig tökéletes ;)

Ildikó írta...

Még tegnap este elkészítettem, ma reggelire az egyik kalács el is fogyott...tökéletes a recept (mint mindig), és ez az ízharmónia...medvehagymás-tormás mártogatóst készítettem hozzá, a a kalács tölteléke alá is tettem medvehagyma leveleket - féltem, nem lesz-e "sok", de pont jó lett.
Szép húsvétot mindenkinek :)

Alíz, Erdélyből írta...

Ezt már a facebook-on megcsodáltam. :) Továbbra is áldott húsvétot kívánok!

Névtelen írta...

Kicsit túlsült nem? Olyan fekete a teteje mint a néger feneke.Mintha odakapott volna :-)

Névtelen írta...

Van szemüveged? És neved? Sanci

Tündi írta...

Kedves névtelen! Nem gond az ,ha valaki negatív kritikát alkot, hiszen az is lehet építő jellegű, és nem lehet mindenkinek minden kedvére való, csak akkor lenne benned annyi tisztesség, hogy névvel tedd azt! Mutass nekünk olyat mint Limara és meghajlok a Te nagyságod előtt is...

Névtelen írta...

Kedves Névtelen! Jaj de nagy betegség az irigység. Nem szégyeled magad? Limara idöt áldozott rànk a hûsvéti elökészületek közben is. Köszönjük Limara. A kalács gyönyörü. Eva

ABéla írta...

Szia Limara,
A receptben ezt írod:
"Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és elfelezzük:Mindkét darabot kinyújtjuk, 2-3 mm vastagra, kb. 26x40 cm-es téglalapra."
De később már nincs szó a másik / második darabról. Bocs ha hülyeséget kérdezek, de azzal mi lesz? Vagy azt is hasonló módon kell elkészíteni s így 2 db. kalácsot kapunk?
Előre is kösz a választ: SaxonB

Limara írta...

Igen, a másikkal is ugyanígy járunk el! Elnézést, mindjárt javítom a bejegyzést! Köszönöm!

Mónika írta...

Kedves Limara!
Előző este is el lehet készíteni és másnap sütni? A végső kelesztés előtt vagy után tegyem hűtőbe? Másnap reggel kell még keleszteni? Előre is köszi!
Üdv.:Mónika

Limara írta...

Nem próbáltam, de rögtön formázás után kell a hűtőbe tenni. Reggel csak addig kell pihentetni, míg felveszi a szobahőmérsékletet...

Anna írta...

Isteni finom lett, és gyönyörű! Olyan remekül leírtad az elkészítését, hogy teljesen kezdőként is meg tudtam csinálni. Köszönöm a jóllakott család nevében!
Anna

Mónika írta...

Kedves Limara.

Ma délelőtt elkészült ez az isteni finom kalács. Mégsem készítettem el tegnap este a tésztát, féltem nehogy ezzel elrontsak valamit. Majonézes tormával kentem meg az alját, a többit a recept szerint csináltam! Nagyon nagy sikert arattam vele, nagyon nagyon finom lett!!! Nagyon köszönöm neked! Azt hittem sok lesz mert akkorára nőttek, de már csak egy negyed darab van belőle..... Mégegyszer köszönöm! Üdv.:Mónika

Czaki írta...

Kedves Limara!
Elkészítettem és nagy sikert aratott. :-)

http://czaki65.blogspot.hu/2015/04/husveti-toltott-kalacs-limara-peksegebol.html?m=1