2012. április 20., péntek

Napraforgó kalács



















Ez a Napraforgó kalács vagy kenyér, ki hogyan nevezi, évek óta fut a magyar gasztroblogokon Max-nak köszönhetően, aki egy román blogról hozta nekünk ezt a szépséget. Mégis, mióta Borbás Marcsi megsütötte az egyik Gasztroangyal műsorában nagyon sok levelet kapok, rendre megállítanak az utcán is, hogy ugyan tegyem már én is közzé, olyan szép.
A tészta arányain változtattam egy kicsit az eredeti recepthez képest.
Hozzávalók:
  • 660 g finomliszt
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl olaj
  • 2 ek. burg.pehely (elhagyható vagy 1 ek. tejporral helyettesíthető)
  • 1 ek. cukor
  • 1,5 tk. só
  • kb. 4 dl tej
  • 4 dkg friss élesztő
Kenéshez:
  • 5-6 dkg olv. vaj
A tetejére:
  • 1 tojás
  • napraforgó, len,-szezámmag
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe készítjük és a 20 perces dagasztás programmal összeállítjuk. Kikapcsoljuk a gépet (vagy áttesszük a tésztát egy kelesztőtálba) és 30-35 percig hagyjuk kelni.
Lisztezett felületre borítjuk és két egyforma darabba vágjuk. 
Az egyik tésztát 5 egyforma részre osztjuk és egyenként gömbölyítjük. 

Hagyjuk pár percig pihenni.
Addig a másik tésztát vesszük elő. Leválasztjuk az egy negyed részét, cipót formázunk belőle, félretesszük, ez lesz a kalács közepe. A maradék háromnegyed részt szintén öt egyenlő részre osztjuk és gömbölyítjük.
Hagyjuk pihenni.
Elővesszük az első öt tésztagombócot. Egyesével egy kb. 22-23 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle. 

Az elsőt rögtön sütőpapírra helyezzük. Megkenjük olvasztott vajjal. 

Kinyújtjuk a másodikat is és az első tetejére helyezzük. Megkenjük, erre jön a harmadik lap, azt is megkenjük, erre a negyedik, amit szintén megkenünk. Az utolsó lapot nagyobbra nyújtjuk, akkorára, hogy a négy réteg oldalát is befedje.


A tészta közepét nyolc részre vágjuk, úgy, hogy körben egy cm szélességben egyben hagyjuk:



A cikkeket kihajtjuk.



Most az öt kisebb gombócot nyújtjuk, kenjük, és rétegezzük, pont úgy, mint az előzőt, de csak 14-15 cm átmérőre.
Ha készen van, akkor a már kihajtott tészta közepébe helyezzük. 


A közepét ugyanúgy, mint az előzőt, nyolc részre vágjuk, a szélén egy centimétert egyben hagyva. A bevágásokat úgy végezzük, hogy az előző sor kihajtott szirmai közé essenek ezek a belsők:



Ha kész a bevágás, akkor óvatosan ezeket is kihajtjuk. A közepébe helyezzük a félretett cipót. 


A kalácsot a sütőpapír segítségével sütőlemezre helyezzük. Én a tepsi hátulján sütöttem, hogy a széle ne nyomja el.
Letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekenjük. A közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgó,-len,-vagy szezámmaggal.

















Sütési ideje kb. 30-35 perc, 10-15 perc után ha nagyon pirulna egy fóliát kell ráteríteni.

Langyosan a legfinomabb, de szerintem némi tölteléket is elbírna. Akár mákot, diót vagy akár sajtot vagy medvehagymát. 
Gyermekem nutellával kenegette. 

25 megjegyzés:

Dominika írta...

Hát ez felülmúlhatatlan!!!! Csodálatos költemények kerülnek ki a kezed alól. Nagyon nagyon inspiráló vagy!!!! És ami a legjobb, amit csak megpróbáltam tőled, sikerült is. Közel sem ennyire szépek, de nagyon finomak. Köszi, Limara a blogodat!!!

Juharszirup írta...

Szépséges!
Művészi!!!

üdv. Juharszirup

Gabriella írta...

Tökéletes!! :)

pillimolli írta...

Kedves Limara!
Örömmel olvasgatom a blogodat, imádom. Már a receptek is ízlenek csak így olvasásra. Örülök, ennek a napraforgós kenyérnek, hogy feltetted, láttam én is a műsort a B. MArcsival is. Lenne egy kérdésem: van-e jelentősége annak, hogy a kenyérsütőben csak ennyi ideig hagyod vagy nincs? Én is szoktam ott dagasztani és keleszteni is de még sosem vettem idő előtt ki a tésztát?

Köszi a válaszodat

Limara írta...

Nagyon köszönöm:))

Kedves Pillimolli! Köszönöm szépen! :) Igen, valóban nem szeretem a kenyérsütőgépben keleszteni a tésztát, mármint bekapcsolt állapotában. A fűtőszál ugyanis a gép alján fut körbe, így a tészta alsó felét sokkal jobban átmelegíti, mint a tetejét. Amikor kiborítod az üstből jól látszik, hogy míg a teteje hűvösebb és masszívabb, addig az alja meleg és nyúlósabb...

lex írta...

Tényleg gyönyörűséges. Megvágni se lenne szívem :)

benettke írta...

ótejóég!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Istenemistenemisteneeeem!
Lehet,ilyet is csinálok a keresztelőre... :D

libi írta...

Ez most nem az enyém? :((

Max írta...

Szép lett, gratula, és külön köszönet a hivatkozásért!

M. Klaudia írta...

Kedves Limara!

Csak annyi a kérdésem, hogy a burgonya pehelyt mivel lehet helyettesíteni, mert én ilyet nem használok, de szeretném ezt a szépséget megsütni!

Üdvözlettel: Klaudia

NEDUDDGI írta...

Ez valami csudi. Gratulálok.
Maradok 10-telettel NEDUDDGI

Limara írta...

Lex, Benettke! Köszönöm szépen! :)

Hugicám! Ez most nem....:)

Max! Köszönöm!:) A link természetes!

Klaudia! beírtam a receptbe:)

NEDUDDGI! Nagyon köszönöm:))

Ábrahámné Éva írta...

Nagyon szépen köszönöm ezt csodás receptet ,elfogom készíteni!

pillimolli írta...

Köszönöm a választ, és megfogadom a tanácsodat!!
Szép estét!

Gasztro-TV írta...

Itt egy újabb változat, az egyik barátunk csinálta és küldte el nekünk a fotót, a vajba egy kis rum és kakaó került, ez hogy tetszik?
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=350374065019812&set=o.309112754092&type=1&theater

Limara írta...

Nagyon:)

KKNoemi írta...

ma kipróbáltam ezt a gyönyörűséget (4 kis segítő kezecskével) és tényleg nagyon finom lett!
legközelebb jön a "töltelékes" verzió!
köszönöm szépen!!!!!!!!

GasztroReni írta...

Komolyan mondom, ezt a a képet be kellene kereteztetni és kiállítani múzeumban! :)

Névtelen írta...

Limara, azt mondd meg légyszi, hogyan tudod ennyire szabályosra nyújtani az összes tésztát? vagy ez műhelytitok?
- épp most kelesztem egyébként :D

gyönyörű

Dia

benettke írta...

Megcsináltam, de nekem nem sikeredett... :( Bár finom lett, nem volt jó a tészta! Lehet, sok lett belle a folyadék. Nagyon nyúlt, nehét volt vele bánni, legközelebb (ha megint rászánommagam), akkor csak 350ml tejetteszek bele.
Amúgy isteni a tészta maga, ropogós, nyami, de a hajamat téptem, nem lehetett szépen formázni.

Ellenben a torta isteni lett, oda is írok mingyá :D

Gizus írta...

Szia Limara!

Kedves kollégám mutatta meg ezt a gyönyörűséget, amit utánad megcsinált. úgy keveredtem most ide.

Csak ámulok, és bámulok, hogy milyen szépeket alkotsz!

Nekem is az a kérdésem, hogyan lesz ilyen szabályos a kör alakod? Nálam még a szögletes alak sem egyenes oldalú, hanem olyan, mint aki berúgott és egyenesen akar menni. :((

Gizus

Limara írta...

:) A tésztadarabokat nyújtás előtt cipóra kell formázni. Azután nyújtok raja kicsit, majd elfordítom az óramutató járásával megegyezően kb. 30-40 fokkal. megint nyújtás, forgatás...így marad szép kerek:)

Dwaejitokki írta...

Kedves Limara!
Érdeklődni szeretnék, lehetséges-e ezt a tésztát is hűtőben, éjszaka keleszteni reggeli sütéssel - ebben az esetben hogyan változnak az elkészítés (kelesztés, sütés) paraméterei? Előre is köszönöm a segítséget!

Limara írta...

Bevallom, nem próbáltam még ezt éjszakai kelesztéssel. Az élesztőt visszavenném 3 dkg-ra és nagyon ügyelnék, hogy ne legyen lágy a bedagasztott tészta. más maradna...

Elven Spirit írta...

Nem tudom miért, de a blog keresője nem hozza ki eredménynek ezt a receptet, se a napraforgó, se a kalács szavakra.
Google-ből kellett kikeresnem és onnan ide visszanavigálni.