2012. május 15., kedd

Marcipánnal töltött csokoládés keksz

Még karácsonykor lepett meg a kisfiam egy ilyen betűnyomdás sütipecséttel. Nagyon örültem neki, de azóta sem próbáltam még ki. Tegnap kerestem valamit a szekrényben és a kezembe akadt ez a kiszúró, egyből elkapott az ihlet, hogy kekszet kell sütni. De milyen legyen az a keksz? Nem kérdés, hogy édes, az sem volt sokáig kérdés, hogy csokis, és az is szinte azonnal eldőlt afejemben, hogy valami töltelék is kellene bele. Volt egy csomag marcipánom, találtam némi aszalt gyümölcsöt, áfonyát, sárgabarackot és mazsolát. Levendulasziruppal gondoltam ízesíteni, de az már unalmas, így inkább a portóira esett a választásom. Így a töltelék végül aszalt gyümölcsös-portóis marcipán lett.
 Egy kedves ismerősünktől szoktam kapni mézes pálinkából kiszedett aszalt gyümölcsökkel, na azzal milyen lehet! Igaz, felnőtteknek való keksz lenne...

Hozzávalók:
  • 200 g finomliszt
  • 70 g mandulaliszt (őrölt mandula, de ha nincs finomliszttel helyettesíthető)
  • 30 g kakaópor
  • 1 tk. só
  • 70 g porcukor 
  • 200 g hideg vaj
  • 1 tojás
  • 2 csapott tk. sütőpor
  • 1 ek. tejszín ha szükséges
Töltelék:
  • 200 g marcipán
  • 10 -12 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
  • 2 ek. portói 

A lisztet, a mandulalisztet, a kakaóport, a sót, a porcukrot, a sütőport alaposan elkeverjük, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojást és összeállítjuk a tésztát. Ha kisebb a tojás egy ek. tejszínt adunk még hozzá. Becsomagoljuk egy fóliába és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A töltelékhez az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk, majd a marcipánnal és a portóival összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és azt is alaposan lehűtjük.
A megdermedt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk tetszőleges formára.
A marcipánt két fólia között ugyancsak kinyújtjuk és kisebb formákra vágjuk, nem kell pontosan, én egy pizzavágóval daraboltam.
Egy tésztalapra teszünk egy darab marcipánt, majd egy másikkal befedjük. Óvatosan összenyomkodjuk. nem baj, ha itt-ott marad egy kis rés, mert a gőz így utat talál magának, ellenkező esetben megrepesztheti a tésztát.


Itt tartottam, mikor a kisebb kijött és közölte velem, hogy neki süssek párat töltelék nélkül, mert a marcipánt nem szereti.
Ezért készítettem pár sima kekszet is, de néhány csoki töltelékeset is:

175-180 fokra előmelegítettem a sütőt. A nagyobb, marcipános kekszek 12 perc alatt, a kisebbek 8 perc alatt sültek meg. A kekszes dobozba nem jutott....



17 megjegyzés:

Hajnalka írta...

Azt hiszem, ezt is ki kell próbálni. Érdekes módon a kekszsütés ritkán jut eszembe, holott nagyon jó, amikor az ember nassolna valamit és kéznél van egy kis házi keksz.

Szilvi írta...

Hát azt nem csodálom, én is nagyokat nyelek! Szuper ez a recept is köszi!

Katyi írta...

Óóóóóóóóóóóó te jó ég!!! (Ahogy a Jóbarátokban hallottuk!) Ez maga az édes bűn!!! Elteszem ezt a receptet egy arra érdemes alkalomra!!! Köszi Limara!

Chef Viki írta...

Jujjjujujjjjjjjjjjjjjjjjjjj :-))) Mi kellhet még ide? Szuper ez a recipe :-)

GasztroReni írta...

Nagyon cuki, annyira helyesek lettek ezek a sütik! :)

pillimolli írta...

Kár, hogy nem maradt a dobozba, mert kíváncsi lettem volna, hogy egy kicsit megpuhul-e::))viszont az biztos, hogy igen fincsi lehet, mert ránézésre is nagyon guszta, és már jó párszor visszajöttem ide, hogy megnézzem a képeket és jól lakjak a látvánnyal.

crasus írta...

Szia Marcsi !

Amit a Facebookon írtam link beillesztés így néz ki:
sütipecsét itt

Névtelen írta...

Kedves Limara!

A segíségedet szeretném kérni!
Hamburgerzsemléket kell készítenem, eléggé sokat, mindig a te recepted alapján szoktam csinálni. A sütőmbe azonban egy adagnyi tud egyszerre sülni, nekem viszont öt adagnyit kell sütnöm. Bedagaszthatom egyszerre a tésztát hozzá, nem lesz baja attól, ha esetleg megformázva sokáig pihen? Nem esik össze, nem lesz más az állaga?
Előre is köszönöm a válaszodat!
Szilvi

Limara írta...

Szilvi! Két tepsi, talán három is kibírja kint, de az lenne a jó, ha a többit hűtőben pihentetnéd addig. Bár az is igaz, hogy mire az utolsó zsemlét is megformázod, az első tepsi már mehet is a sütőbe! :)

Limara írta...

Crasus! köszönöm!! :)

Orsi írta...

Szia Limara!
Nagyon jól néznek ki ezek a kekszek is! :)A hétvégére be is terveztem az elkészítésüket! Hogy számolhatok, a fenti receptből kb hány db keksz jön ki, ha nem ragasztom össze őket? Szerinted mennyire fog kiszáradni, ha pénteken készítem, de nem csak szombaton, hanem vasárnap is szeretnék belőle vendégségbe vinni? Nagyon köszönöm a választ!
Orsi

yokkoa írta...

Szia! Én tegnap csináltam, nekem összeragasztgatva éppen 40 db jött ki, bár tény, hogy nem lettek vmi egyenletesek, először túl vékonyakat csináltam... Érdemes megvárni vele a másnapot, mert ha puhul, akkor finomabb. Nekem aznap olyan morzsálódós volt, hogy szinte fujtott. De tegnapra már nagyon ízletes lett! Bár szerintem mindenképpen igényli a tölteléket!!!

yokkoa írta...

Kedves Limara!
Ezt a kekszet ma megint megcsinálom! Tegnap készítettem hozzá házilag marcipánt. Lett olyan jó, mint a Szamos és feleannyiból kihoztam. Te boltban veszed a marcipánt, vagy Magad csinálod? Ha ez utóbbi, Neked milyen recepted van (hátha még finomabb úgy, ahogy te csinálod...)
Üdv!

Limara írta...

Sajnos boltban. De egy jó recept érdekelne:)))

yokkoa írta...

Íme a receptem! Ha volnál olyan kedves elkészíteni, és esetleg tökéletesíteni rajta, szerintem sokan megköszönnénk :-)

20 dkg liszt finomságúra darált mandula (a barna héjától megfosztva)
20 dkg cukor
citromsav
keserű mandula-aroma (opcionális)
fél dl víz

A vízből és 10 dkg cukorból sűrű szirupot főztem. Ezt hozzáadtam a maradék 10 dkg por(!)cukorhoz és 10 dkg mandulához. Késhegynyi citromsavat is tettem hozzá. Összedolgoztam, majd szép fokozatosan adagoltam hozzá még annyi darált mandulát, amennyit felvett (vizes kézzel sokkal könnyebb) (Végül is olyan 15 dkg mandula fogyott el nagyjából, csak azért írok 20at a receptbe, mert 10 dkg-s kiszerelésben lehet kapni)
Egy éjszakát állt alufóliába csomagolva.

Limara írta...

Igenis! :)) Bárnem vagyok cukrász. meg pék sem...örök hála a receptért:))

yokkoa írta...

Ma megsütöttem megint a kekszet. Mivel múltkor nagyon ragacsos lett, most kihagytam a tésztából a tojást, a töltelékbe pedig csak egy kanál bort tettem. Jelentem: így is működik :-)