2012. június 1., péntek

Eperkrémes eklerfánk





















Az Eklerfánk egy közkedvelt francia édessége, amely eredetileg vanília krémmel készül. Ez a szemet gyönyörködtető sütemény manapság sem hiányozhat egyetlen valamire való cukrászda kínálatából sem. Bármennyire is tetszetős és kívánatos azonban, én ma már soha nem választom ha nagy ritkán betérünk egy cukrászdába. Néhányszor ugyanis igencsak megjártuk már a rettenetes, műanyag ízű vaníliakrémekkel, amiket a sok-sok tejszínhab sem tudott elfedni.
Égetett tésztát viszont nagyon egyszerűen tudunk otthon is készíteni, csupán néhány szabályt kell betartani a siker érdekében. A tölteléket pedig úgy variáljuk, ahogy nekünk tetszik. Az epres az egyik legfinomabb változata.

Hozzávalók (14-16 db):
  • 80 g vaj felkockázva
  • 1,5 dl hideg víz
  • csipet só
  • 1 tk. cukor
  • 100 g liszt
  • 3-4 tojás
A felkockázott vajat és a hideg vizet feltesszük egy edényben forrni a sóval és a cukorral. A hideg víznek azért van jelentősége, mert mire felforr, a vaj is felolvad, míg a meleg vízből több elpárologna míg a vaj felolvad.
Amint felforr hozzáöntjük a lisztet és egy fakanállal addig keverjük (max. 2-3 perc) míg az edény falától elválik. Levesszük a tűzről és pár percig hagyjuk hűlni.
Ezután egyesével beleütünk három tojást, minddel alaposan eldolgozzuk a tésztát, mielőtt a következőt hozzáadnánk. Én egy elektromos kézi mixert használtam hozzá. Akkor jó a tészta, ha szép fényes és lefolyik a habverőről. Én három tojás után (mivel nem voltak valami nagyok) a negyediket felvertem és annak csak a felét adtam a tésztához, ekkor értem el a megfelelő állagot.
A tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltöttem és egy sütőpapírral bélelt tepsire 10-12 cm hosszú csíkokat húztam. Egymástól távol, mert kb. háromszorosára megdagad sütés közben.
A tésztát a tepsin hagytam pihenni, száradni jó bő félórán keresztül.
A sütőt ezalatt előmelegítettem 220 fokra.

Míg a tészta pihent elkészítettem a tölteléket:
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 25 dkg mascarpone
  • kb. 15-20 dkg eper
  • 4-5 ek. cukor vagy méz
  • pár csepp levendulaszirup (elhagyható)
  • 1 ek. citromlé
Az epret a cukorral és a citromlével elkevertem és egy botmixerrel pürésítettem, majd egy szűrön átpasszíroztam, hogy a magoktól megszabadítsam.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá vertem. Amikor már majdnem készen volt kanalanként hozzáadtam a mascarpone krémet, végül belecsorgattam az epervelőt. Míg a tészta elkészült és kihűlt a hűtőbe tettem.

Az időközben megszáradt tésztát a maradék felvert tojással lekentem ( azaz lekentem volna, de elfelejtetem), majd a forró sütőbe toltam a tepsit 10 percre. Ezután a hőfokot mérsékeltem 180 fokra és további 15 percig sütöttem. A sütőt közben szigorúan tilos kinyitni.
A kész fánkokat rácsra szedtem hűlni.
Tálalás előtt kettévágtam, megtöltöttem a krémmel és meghintettem kevés porcukorral, de olvasztott csokoládéval is be lehet vonni a tetejét.
















15 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta és igen finom lehet! Olyan ez a tészta mint a képviselőfánk tésztája! Ugye?

libi írta...

Ez nagyon finom lehetett. Nagyon szeretem!

Konyhavirtuóz írta...

Csak nyelek itt nagyokat éjnek évadján... Lehet hogy epres fánkkal fogok álmodni? :)

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon finom süti, én is szeretem. Nagyon szép lyukacsosra sült a tészta! Guszta!

Limara írta...

Köszi:)

Szilikonmánia írta...

Ma en is elkeszitem!

Farci írta...

Szépséges fánkocskák! :))

Szemi írta...

Tökéletesek lettek!
Pont tegnap csináltam ilyen fánkokat, sós és édes (málnás-tejszínes) töltelékkel. Nekem kicsit híg lett a tészta masszája, szerintem eggyel kevesebb tojást kellett volna beleraknom. Nem is lett ilyen szép formájuk, kicsit amorfak lettek. :))
Legközelebb kipróbálom a te recepteddel. :)

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Szerinted eperlekvárral készíthető friss eper helyett?
Ha a magok benne vannak, nagyon zavaróak?
Köszönöm szépen
Eszter

Limara írta...

Eszter! Persze, persze! Nem, ha téged nem zavar...:))

Szemi írta...

Limara, egy kérdésem lenne, az előbb elfelejtettem. Van valami célja annak, hogy a sütés előtt a tésztát pihenteted a tepsin? Ezt máshol még nem olvastam, ezért is érdekelne..
Mondjuk én tegnap az enyémmel nem tudtam volna így várni, mert szétfolyt volna szerintem. :))

SzKriszti írta...

Megsütöttem. Minden jel szerint nem ugyanolyan sütőnk lehet otthon, mert ráhagytam néhány percet és még az is kevés volt. A krémben is elronthattam valamit, mert habosan tettem a hűtőbe, és fél óra múlva folyósan vettem ki...
Így a vendégek a lapos tésztákat tunkolták a krémbe :D
De az íze isteni lett, a sikere pedig így is óriási :D

Névtelen írta...

A cukrászdai azért ehetetlen, mert a krémet nem tojásból készítik, hanem porból. Ennyi.
Ez az epres meg istenien néz ki, egyszer már biztos csinálok én is eclair-t :-) meecee

Névtelen írta...

Kedves Limara,

Szeretném tudni, elàll-e az eklerfànk 2-3 napig? Szeretném a tòparti kempingezést feldobni egy kicsit :)

Köszönöm, és szép estét!

Anna

Limara írta...

Ha nem töltöd be és kellően száraz helyen tudod tárolni, akkor igen...