2012. szeptember 14., péntek

Hagymás rétes variációk

















Mutatom a réteseket, amit a Hagymafesztiválra gondoltam ki. Három ízben készült, de mindnek a hagyma volt természetesen a főszereplője. Tésztának a kedvenc, hétrétűt választottam. Az elkészítése itt található, de természetesen a kész rétestészta is tökéletesen megteszi. Ez a három töltelék elég volt egy adag tésztához, a hagymalekvárosból lett a legtöbb. 
Akivel csak lehetett megkóstoltattam az elkészült réteseket. A férjemnek a krumplis, a barátok legtöbbjének pedig a füstölt tarjás ízlett a legjobban, nekem és még néhány, különleges ízt is kedvelőnek pedig a pikáns édes-savanyú hagymalekváros.


Hagymalekvár töltelék:
  • 1 kg lilahagyma (sonka)
  • 1 ek. vaj
  • 1 tk. só
  • 4 ek. méz
  • 4-5 ek. balzsamecet (fügés)
  • friss kakukkfű
  • 1 alma
  • 6 dkg mazsola
  • 6 dkg aszalt áfonya
  • 1 pohár száraz fehérbor
        A vajat megolvasztjuk, belecsorgatjuk a mézet és kissé karamellizáljuk. Hozzáadjuk a félkarikára vágott lilahagymát, a fűszereket, az aszalt gyümölcsöket és a lereszelt almát. Meglocsoljuk a balzsamecettel és aláöntjük a bort. Addig pároljuk lefedve, időnként megkevergetve, míg sűrű, szirupos nem lesz. 
        Kihűtjük, úgy töltjük a tésztába.
        A lekvár kiválóan illik sajtokhoz, húsokhoz is.



Füstölt sonkás-hagymás töltelék: 
  • 20 dkg füstölt sonka apró kockára vágva
  • 3 nagy fej lilahagyma
  • 1 ek. libazsír
  • só, bors
  • friss rozmaring
  • 5 dkg reszeltsajt
A zsiradékon puhára pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott sonkát, a rozmaringot és sózzuk, borsozzuk. Egy kevés fehérbort is önthetünk alá. Addig sütjük, míg az összes levet elfövi. Megszórjuk a reszeltsajttal és félretesszük hűlni.



Burgonyás - hagymás töltelék:

  • fél kg apró kockára vágott burgonya
  • 3 nagyobb lila sonkahagyma
  • 1 ek. libazsír
  • só, bors
  • 1 ek. őrölt pirospaprika 
A burgonyát sós vízben puhára főzzük.
Egy serpenyőben megolvasztjuk a zsiradékot, hozzáadjuk a felkockázott sonkahagymát és puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a lecsepegtetett burgonyát és meghintjük az őrölt paprikával. összeforgatjuk és hűlni hagyjuk.

Egy nagy abrosszal letakarjuk az asztal, meghintjük kevés liszttel és a rétestésztát kihúzzuk. A szélére teszünk egy sor tölteléket, majd az asztalterítő segítségével feltekerjük a tésztát. Én háromszor szoktam áthajtani. levágjuk és tepsire tesszük. Addig ismételjük míg az összes tészta és töltelék elfogy.
Sütés előtt a tészta tetejét vékonyan megkenjük olajjal és forró sütőben pirosra sütjük.

Csak frissen az igazi!

4 megjegyzés:

Tűzpadka írta...

Gondoltam rád a hagymafesztivál kapcsán! Sokat emlegettelek! Azután hallottam hogy részt vettél, és nagyon sokat dolgoztál. Ismét nagyon kreatív dolgot találtál ki, gratulálok!

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

Annamari Fehér írta...

Elveszett amit írtam... próbálom újra...
Gratulálok a blogodhoz! Teljesen függő lettem!!
Kenyeret dagasztok, zsemlét, kiflit pogácsát sütök Uram legnagyobb örömére ;)Rendszeresen újabb és újabb recepteket próbálok ki, és - szinte - mindegyikkel sikerélményem van! Köszönöm szépen!!!!
Azt szeretném kérdezni, ha lila hagymát párolsz az ennyire elveszti a színét? Nekem mindent össze szokott fogni. Köszönöm szépen! Annamari

Limara írta...

Kedves Annamari! Köszönöm szépen, boldoggá tettél! :)
A hagyományos lilahagyma valóban sötétebb és mindent fog, de a sonkahagyma az egészen világos, halvány színű!