2012. október 21., vasárnap

Sajtos pogácsa

















A kedvenc pogácsám, pogácsánk. Azt hiszem, ez volt az első, amit annak idején megtanultam sütni. Ez nálam azóta is egy alap recept, ebből szoktam kiindulni, ha valami más ízesítésű pogira vágyunk.

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • csapott ek. só
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 25-30 dkg reszelt sajt
  • fél dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 2 dl tejföl
  • 1 tojás
tetejére:
  • 1 tojás
  • kb. 5 dkg reszeltsajt
A tejet meglangyosítom, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, félreteszem.
Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, elkeverem a sóval és elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a reszelt sajtot, azzal is elkeverem, majd a közepébe mélyedést készítek. Ide ütöm a tojást, teszem a tejfölt és a közben felfutott élesztőt. A tésztát alaposan összegyúrom. közepesen kemény tésztának kell lennie. 
Lisztezett tányérra teszem, fóliával letakarom és legalább két órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe teszem.
Sütés előtt kiveszem, ujjnyi vastagra nyújtom, kicsi, kb. 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire ültetem őket. A tetejüket lekenem felvert tojással és  mindre teszek egy-egy nagy csipet sajtot. Hagyom a tepsin kelni őket. Ha egy egész éjszakát pihentek a hűtőben, akár egy órát is kelesztem mielőtt sütni kezdeném.
200 fokos sütőben kb. 18 perc alatt sülnek meg.



11 megjegyzés:

Thimmyke írta...

Nagyon guszták lettek! Mi is pont sajtos pogácsát készítettünk a hétvégén. Én idő szűkében egy kicsit gyorsabb változatot választottam. =)

Illéskrisz Konyhája írta...

Tényleg nagyon guszta!

Lalu írta...

Que ricos! muy lindo blog!

Bartush írta...

Én is sajtos pogit sütöttem anno először. Mivel jól sikerült, felbátorodtam. Azóta gyakran van sajtos-hagymás, kolbászos, krumplis és túros pogácsa is itthon.
Bár a kelt tésztám sikerülne úgy mint a pogácsám, előbbi elképesztően csúnyára sül.

Frivolina írta...

nagyon finomnak tűnik! nekem kellett egy 4 napos ünnep, hogy bejussak a konyha gáztűzhelyet tartalmazó sarkába. a család szerint megérte:)

lomaquilt írta...

Nem olvastam még a receptet, de -tapasztalataim alapján - pont ez alapján készitem én is. Még a hütőben is bent van. Annyi a különbség, hogy én mikor lekentem a tetejét tojással, egy-egy mandulát teszek a tetejére. Egyszer lehagytam és bizony rekalmálták.

Bocika írta...

Nálami is ez a sajtos pogi recept, egy nagyon régi könyvben leltem rá, és azóta így készítem!!!

franciakulcs írta...

Hala ennek a receptnek mar a 3. adagot sutottem meg 2012. december 23. ota, azaz 6 nap alatt. Jon a rokonsag es ezzel (is) kinalom oket, felfaljak, imadjak, meg a receptet is elkertek ketten. :)

Eddig nem sutottem pogacsakat, de most rakaptam az izere, kifejezetten relaxalo a tesztajat gyurni. Ezzel bekerul a hobbijaim koze.

Koszi a receptet!

Kenez írta...

Nagyon jó a recept, köszönöm!

Guillaume írta...

Kedves Limara!

Lehet az a 3 dkg élesztő 2,5?
Mindig 5 dekásat veszek, s legtöbbször a fele kell, így ennyi marad ki. :-)

Köszi előre is a választ!

Limara írta...

Persze! :)