2013. január 24., csütörtök

Gombás-sajtos kifli

















Imádjuk a pirított gombát! Kakukkfűvel, pici fehérborral, petrezselyemmel, akár spagettire, akár grillezett húsra halmozva. De nagy kedvenc melegszendvicsnek is, sajtkrémmel elkeverve. Ez utóbbiból jött az ötlet, melegszendvics helyett legyen kiflibe töltve.
Egyszerű csiperke is jó hozzá, de valamilyen erdei gomba még izgalmasabbá teszi. Ezt most csiperkével készítettem, de adtam hozzá kevés szárított vargányaport, amitől sokkal-sokkal jobb lett.

Hozzávalók:

  • 30 dkg gomba
  • 1 tk. szárított vargányapor (elhagyható)
  • 1 evőkanál vaj
  • friss kakukkfű
  • só, bors
  • kevés fehérbor
Töltelékbe:
  • 20-25 dkg reszeltsajt
  • 1-2 mozzarella sajt

A gombát vékonyra szeleteljük, majd egy jókora serpenyőben a vajon pirítani kezdjük. Megszórjuk a friss kakukkfűvel és állandó kevergetés mellett szép aranyszínűre sütjük. Amikor majdnem kész öntünk alá egy-két korty fehérbort amit el is párologtatunk alóla. Csak ezután sózzuk és borsozzuk. Félretesszük hűlni.

Tészta:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • 3 dl víz (a fele lehet tej)
  • 2 dkg friss élesztő
A hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és a dagasztás programmal összeállítjuk a tésztát. Kelesztőtálban duplájára kelesztjük. 
Míg a tészta kel lereszeljük a sajtokat. Ízlés kérdése, hogy milyen sajtot használunk. Lehet egyszerűen csak trappistát, vagy más reszelni való sajtot tenni a töltelékbe, de nagyon finom, ha keverünk hozzá kevés füsttöltsajtot és még jobb, ha tépkedünk a töltelékbe finom mozzarellát, amitől krémesebb, lágyabb lesz, ráadásul mókásan nyúlik is sütés után.
A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és 8-10 egyforma darabba vágjuk. Minden darabot kb. 2 mm vastag ovális lappá nyújtunk. 
A lapokat megszórjuk a sajtokkal, majd mindre teszünk egy-egy evőkanál pirított gombát is:

















A töltelékre ráhajtjuk a tésztát, majd megsodorjuk, míg hosszúkás kifliket nem kapunk.
















Sütőpapíros tepsire fektetjük őket és letakarva kb. 30 perc alatt ismét megkelesztjük. A sütőt ezalatt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt kifliket kissé levizezzük, a tetejüket megszórjuk sajttal és a forró sütőben kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Egy csésze teával kitűnő vacsora.


4 megjegyzés:

Nudleee írta...

Fú ez istenien néz ki! :) Bárcsak fele olyan jól tudnék bánni a tésztákkal, mint te! Akkor neki is fognék az elkészítésének! :)

Ami írta...

Nyami. Nagyon jól hangzik a recept, as az utolsó kép... Ki kell próbálni ezt a recepted is!

muzsi írta...

kel a tészta... csak sajt lesz benne :)

Niki Mangu írta...

Limara, majdnem megkérdeztem, hogy hát gombás, ez hogyan is áll el... Aztán végigolvastam és megértettem :-))))
Ezt a csodás finomságot bizony alig lehet "megvédeni" a családtól addig, hogy kihűljön :-)))