2013. február 6., szerda

Lekváros kifli

















Viszonylag sűrűn sütök lekváros kiflit, mivel a gyermekem szereti, ha ezt csomagolok neki az iskolába, de annyira egyszerű, hogy eszembe sem jutott feltenni a blogra. Mostanában viszont ketten is rákérdeztek, hogy van-e receptem, így örömmel megosztom ezt is. Én szép nagy kifliket készítek, az ok igen egyszerű, ha ebből csomagolok egyet, azt megeszi a gyermekem, de ha kettő kisebbet teszek oda, akkor egyet visszahoz, mondván, hogy nem volt ideje megenni. Ki érti ezt?
Egyszerű édes kelt tészta az alapja, amiben a folyadék egy részét vízre cserélem. A bolti kifliket vízzel és tejporral készítik, ha jól tudom.
 Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • nagy csipet só
  • 2 ek. cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 tojás
  • 3 dkg élesztő
Töltelék:
  • 1/2 üveg házi szilvalekvár (vagy más sütésálló lekvár)
Lekenéshez:
  • 1 egész tojás

A kenyérsütőgép vagy dagasztógép üstjébe mértem az összes hozzávalót, és egy könnyű, hólyagos tésztát dagasztottam.
Letakart kelesztőtálban hagytam érni 30 percig, ezután kissé átgyúrtam és további 15 percig pihentettem.
Lisztezett felületre borítottam és nyolc (ha kisebbeket szeretnénk, akkor 16) egyforma darabba vágtam.
Mindet gömbölyítettem és letakarva hagytam még 10 percet pihenni, hogy a tésztám ismét formázhatóvá váljon.
Ezután egyesével 2 mm vastag, ovális alakra nyújtottam a gombócokat. Mindre tettem egy-egy jókora kanál házi szilvalekvárt (vagy valamilyen sütésálló lekvárt).
Óvatosan feltekertem, majd gyengéden megsodortam a rudakat, végül kifli formára hajlítottam.
Sütőpapíros tepsire fektettem őket. 4-4 darab fér el egy tepsin.




Az egyik tepsit letakartam fóliával és betettem éjszakára a hűtőbe. Reggel hideg sütőben, klímasütés programon, egy gőzlökettel sütöttem meg.
A másik tepsin lévő kifliket lekentem egy egész felvert tojással. Ezután kiválasztottam a Miele sütő kelttészta programját, a 15 perces kelesztést (lehetne 30 vagy 45 percet is választani). Kimértem a megfelelő vízmennyiséget és a sütő szívócsöve alá tartottam, míg felszívta. Majd a sütő utasításának megfelelően betoltam a tepsit, a második sínre. Elindítottam a programot.
A program végén jelzett a sütő, akkor kivettem a kifliket, a sütőt átállítottam 180 fokos alsó-felső sütésre.
Míg felmelegedett a kifliket ismét lekentem vékonyan tojással. 20 perc alatt sültek szép fényesre, pirosra.
Rácsra szedtem hűlni őket.


10 megjegyzés:

Limara írta...

bocsánat, valamit elbénáztam és kitöröltem a megjegyzéseket....:(((((

Medora írta...

Ez a "sütő utasításának megfelelően" naggyon jó! Szóval egyszerűen utasít.Azért vigyázz vele, ha majd végleg átveszi az uralmat és a hálószoba felé látod araszolni...

Mimi írta...

na széééép, én meg pont meg akartam nézni, hogy mit tegyen az a halandó ember, akinek nincs ilyen csúcsszuper sütője... (nincs irigyjel, képzeld ide) :)Sajnos nem is lesz...béreljük a házat a sütő adott... :( na mindegy már beraktam, lesz ami lesz... :)

Puszi:

Moni

Odile írta...

Sima (villanyos) sütőben hogy süssem???

Limara írta...

Egyszerűen hagyd a tepsin (letakarva) duplájára kelni (kb. 25-30 perc), majd 180 fokra előmelegített sütőben kell sütni...

Gabriella Jójárt írta...

Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet.

Brea írta...

Isteni finom lett. Megint nem kellett csalódnom a receptedben Limara:) Köszönöm:)

Hajnalka Veres írta...

Most csináltam meg, nekem egy kissé kifolyt a lekvár, de valószínű, h én tekertem fel szorosabban, mint kéne.. :-) Amúgy tök jó a tésztája, nekem nagyon tetszik!!! :-)

Melinda Sásdi írta...

Isteni, mint mindig.A receptjeidben soha nem csalódom!

Limara írta...

Köszönöm szépen! :) Nagyon örülök! :)