2013. március 17., vasárnap

Túrós pite vékony tésztával

Az előző pitével teljesen megegyezik a töltelék, a tészta is egészen hasonlatos, csak vékonyabb és omlósabb.  Természetesen házi túróval az igazi! 

Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1 ek. porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2-3 ek. tejföl
  • 1,5 dkg élesztő
Kimérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a porcukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt is. A vajat kis kockákra vágva adjuk hozzá és elmorzsoljuk a liszttel.
Ezután a közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást és tesszük a tejfölt. 
Egy közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle.
Letakarjuk és félretesszük míg elkészítjük a tölteléket.

Töltelék:
  •  1 kg túró (lehetőleg házi)
  • 20 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 vaníliáscukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás sárgája
  • 2 ek. búzadara
  • 1 dl tejföl
  • 4 tojásfehérje
Igazság szerint én házi túrót használok, amit a helyi piacon veszek, így általában 20-30 dkg-al több mint egy kiló a súlya.
A tojásfehérje kivételével az összes hozzávalót alaposan elkeverjük. A fehérjéből kemény habot verünk és a túrókrémhez keverjük.

A sütőt 160 fokos légkeverésre állítjuk.

A sütőpapírból levágunk egy 35x40 cm-es darabot (pont amekkora a sütőtepsi), a közepére tesszük a tésztát és befedjük egy másik darab sütőpapírral. Egy nyújtófával addig nyújtjuk a két papír között a tésztát, míg az az alsó papír méretével megegyezik. Lehúzzuk róla a felső papírt és a sütőtepsibe emeljük. Így a legegyszerűbb a tepsi méretének megfelelő tésztát nyújtani és azt a tepsire átemelni.

Óvatosan a tésztára öntjük a tölteléket és elsimítjuk. 
30 percre az előmelegített sütőbe tesszük. Míg sül elkészítjük a mázat, amivel majd megkenjük.

tetejére:
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek. porcukor
  • 3 ek. tejföl
A hozzávalókat kikeverjük és harminc perc sütés után a túró tetejére kenjük. 
A sütőt átállítjuk a légkeveréses grillre és a tepsit további 10 percre visszatoljuk. Akkor jó, ha a teteje szép aranyszínű hólyagosra sül.








5 megjegyzés:

En - Hababann írta...

A 30 fokra előmelegített sütő az tuti?

Tímea Fekete-Zán írta...

Ez gyonyoru! Biztosan megcsinalom.

hkatinka írta...

Amikor egyetemre jártam, a Rákóczi úton volt egy bolt, ahol csak fánkot és ilyen túrós pitét árultak. Ránéztem a képre és eszembe jutott, miért híztam majd 5kg-t egy félév alatt. De annyira jó volt, hogy most szerzek túrót (itt nem egyszerű feladat) és megsütöm.

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

En! Javítottam, köszönöm! nem fok, hanem perc a helyes leírás....

teller-cake írta...

Nagyon guszta! Anyósom szokott hasonlót sütni és ölre megyünk az utolsó szeletért...:)