2013. június 18., kedd

Shakshuka

















A Közel-kelet lecsójának is szokás nevezni ezt az ételt. Fűszeres paradicsomszószban sütött tojás. Évszaktól függetlenül készíthető, télen konzerv hámozott paradicsomból, nyáron pedig frissből.
Rengeteg változata lehet, láttam már gombával, cukkinivel, padlizsánnal készítve.
A hagyományos fűszerkeverékét a zahtart itt nem lehet sehol sem fellelni, legalábbis nekem nem sikerült.  David Lebovitz shakshuka fűszerezése viszont nagyon bejön, így tőle származik az alap, épp csak kicsit tértem el.
Két személyre készítettem.

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma ízlés szerint
  • 3/4 kg paradicsom
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • bors
  • fél tk. kömény
  • fél tk. római kömény
  • fél tk. kurkuma
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 1 tk. vörösborecet
  • 1 tk. méz
  • 1 csilipaprika
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • mángold
  • tojás
  • koriander vagy petrezselyemzöld

A paradicsomokat egy tálba tettem, öntöttem rájuk forrásban lévő vizet, pár másodperc után áttettem őket egy hideg vízzel teli tálba. Ezután a héjukat könnyedén lehúztam. A húsukat felkockáztam.
A hagymát apró kockára vágtam és 2 ek. olívaolajon puhára pároltam. Hozzáadtam a kisebb kockára vágott kaliforniai paprikát és azt is puhára pároltam. Ezután beletettem a finomra vágott fokhagymát és a fűszereket, valamint az apróra vágott csilit is.
 Egy percig kevergettem, majd a serpenyőbe öntöttem a paradicsomot. Belekanalaztam a paradicsompürét, hozzáadtam a vörösborecetet (szoktam balzsamecetet is használni, csodás vele) és a mézet, megsóztam, majd lassú tűzön kb. 15-20 perc alatt sűrűre főztem.


Kimentem a kertbe és leszedtem 3 szép, zsenge  mángold levelet. Bizony, saját ültetés...
A mángoldot megmostam, felcsíkoztam és a közben besűrűsödött fűszeres paradicsomszószhoz adtam a  sült paprikával együtt. mángold helyett használhatunk akár spenótot, netán kelkáposztát is.
Végül a raguba mélyedéseket készítettem, ide ütöttem egy-egy tojást, és már csak addig főztem, míg a tojások fehérje megszilárdult, de a sárgája még folyós maradt. 
Megszórtam friss (szintén saját ültetésű) koriander zölddel és máris tálaltam.


A zöldségeket természetesen el lehet hagyni, vagy helyette (esetleg mellette) fetát is lehet a ragura morzsolni.

Mindenképpen jár mellé puha kenyér, vagy lepénykenyér, esetleg pita.

Jó étvágyat! 

5 megjegyzés:

ildikó írta...

Ezt a paradicsomhámozósdit ki kell próbálni......mégegyszer: a hámozott paradicsomnak csak a húsa megy bele a magos-leves része nem.
Azt hiszem én arab lepénykenyeret adok mellé inkább.Bocs

Ildikó írta...

Kedves Limara!

Nagyon megörültem a receptednek, ki is fogom próbálni lecsó helyett. Mert ugyan mi szeretjük a lecsót, de mióta lisztérzékeny vagyok és nem ehetek igazi fehérkenyeret, azóta a tunkolós ételek nem csúsznak úgy. Ez pedig jó lesz magában is szerintem :).
Köszönöm az eddigi jobbnál jobb receptedet, a páromnak nagy kedvence a tepertős pogácsád és az expressz croissant is.
Itt Debrecenben a keleti fűszeresnél szoktunk beszerezni zahtart, és szívesen küldök neked a finom receptjeidért cserébe. Kérlek, írj nekem egy e-mailt a szaildiko78(kukac)gmail(pont)com-ra, és egyeztetjük a postacímet.

Medora írta...

Ez sokkal gusztább, mint egy lecsó!

teller-cake írta...

Nagyon finomat készítettél! Én gyűjtöm a játék receptjeit, be is teszem a gyűjteménybe amint lesz egy kis időm...;-)

Henrietta Harmath írta...

Egy arab ismerősöm ismerem ezt az ételt, ezzel a változattal még nem találkoztam. De el fogom készíteni.