2013. július 16., kedd

"Home Made" sütipecsétes mini piték




















Ilyen vagy hasonló mini pitéket szoktam sütni, karácsonykor csillag alakú kalappal például elmaradhatatlan, de ez a sütipecsétes megoldás sajnos nem nekem jutott eszembe. Az egyik kedvenc spanyol bloggeremnél találtam rá és azonnal beleszerettem a látványba. Ilyen sütipecsétem ugyanis nekem is van, szeretem is, gyakran készítek vele kekszeket. 
Ezeket a pitéket én muffin tepsiben szoktam készíteni, mivel nincs hozzá olyan jópofa kis formám. Mivel az enyém elég viseltes és régi, mindig kikenem vékonyan valamilyen zsiradékkal, de ha új a tepsi, akkor erre nincs szükség. A papírcsíkot viszont nem érdemes kihagyni belőle, mert a segítségével könnyebb kiemelni a kész sütiket a formából.
Bármilyen gyümölccsel tökéletes, nekem a szeder, az áfonya, málna, rebarbara a kedvencem, de igazán finom szilvával is.
Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 nagyobb tojás
  • ha szükséges 1-2 ek. hideg tejszín vagy víz

Töltelék:

  • 25-30 dkg gyümölcs (most szeder és őszibarack vegyesen)
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1 ek. kukoricaliszt 
  • pillecukor vagy 2 ek. barnacukor
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 ek. lekvár
A tésztához a lisztet és a hideg, apró kockára vágott vajat gyors mozdulatokkal elmorzsolom, hozzáadom a sót és a cukrot, elkeverem. Felütöm a tojást, kissé felverem, 1-2 evőkanálnyit félreteszek belőle (ezzel kenem le majd a sütik tetejét) és a lisztes keverékhez adom. Gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát, ha nagyon morzsálódik, akkor egy-két evőkanál tejszínt vagy vizet adok hozzá. A tésztát nem gyúrom sokáig, különben nem lesz omlós, ropogós. 
Fóliába csomagolom és legalább egy órára, de akár 2 napra is hűtőbe teszem. Ha sietek, akkor fél órára a fagyasztóba rejtem.
Míg a tészta hűl, a muffin tepsi mélyedéseit kikenem vékonyan olvasztott vajjal és mindbe fektetek egy kb. 2-3 cm széles sütőpapír csíkot.
A töltelékhez a gyümölcsöket megmosom, ha kell  apró darabokra vágom. Reszelek rá citromhéjat, meglocsolom a vanília kivonattal és elkeverem a kukoricaliszttel, valamint ha cukrot használok édesítéshez, akkor a cukorral.

A lehűlt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtom, 1-2 mm, majd egy 9-9,5 cm átmérőjű kiszúróval 12 db körlapot szúrok ki belőle. A tepsi mélyedéseit kibélelem ezekkel a tésztalapokkal. 
Egy ecsettel vékonyan kikenem őket lekvárral, én narancslekvárt használtam, majd elosztom bennük a gyümölcsös keveréket. Pillecukrot használtam az édesítéshez, ezért ollóval mindbe egy-egy kisebb cukrot belevagdostam.
A sütemények tetejéhez 6 centis körlapokat szúrok ki, amikbe a sütipecséttel belenyomom a mintát. Egy vastagabb szívószállal kis lyukat szúrok a közepükbe, hogy sütés közben a gőz itt tudjon távozni. A kalapokat a sütik tetejére illesztem.






















A félretett  tojást egy csepp tejszínnel vagy tejjel elkeverem és a pitéket vékonyan lekenem vele.
200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm.
A papír segítségével óvatosan kiemelem a formából és rácsra teszem őket hűlni. Langyosan egy gombóc vanília fagyival verhetetlen desszert.
Természetesen sütipecsét nélkül is épp olyan finom, mint vele...



4 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon ötletes! Egyszer én is neki álltam sütipecsétet csinálni süthető gyurmából. Egyébként kivitelezhető, csak a résekre nem szenteltem sok időt, így nem jött össze. Van már új mintám, már csak ki kéne kiviteleznem...

MÁK írta...

De kis aranyosak lettek! :) Ugyanilyen sütinyomdám van. :)

Márti írta...

Tényleg mutatósak!

Niki Mangu írta...

A második képen a Limara-felirat pont a papírcsík szélére esik; elképedtem, hogy nemá', Limarának saját sütőpapírja is van??? :-))))
Aztán láttam, hogy ez a fotó felirata :-)))