2013. szeptember 10., kedd

Csigakenyér

















A hétvégén vendégeink voltak, nekik készítettem egy csokis-habcsókos rózsakalácsot. Nagyon szeretem ezt a formát, igen csak dekoratív, ráadásul jó sok tölteléket elrejt, amitől könnyű, lágy lesz a péksütemény.
Tegnap este aztán kipróbáltam sós verzióban is. Hasonlóan remek lett.
A töltelék bármi lehet, amit csak szeretünk. Én most is a fiúk kedvencét, a sonkásat készítettem el, és egy kolbászosat, hogy a férjem is elégedett legyen.

Hozzávalók:

  • 550 g finomliszt
  • 2 tk. só
  • 0,5 dl olaj
  • 1 tojás
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg friss élesztő
Töltelék:
  • darált sonka
  • kolbász
  • egy doboz tejföl
  • só, bors
  • reszelt sajt
  • fokhagyma
A tészta hozzávalóiból egy könnyű, hólyagos, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. 
Kelesztőtálba tesszük és 30 percig pihenni hagyjuk.

Míg kel a töltelékhez lereszeljük a sajtot, ledaráljuk a sonkát és apróra vágjuk a kolbászt. A tejfölt pici sóval, borssal és zúzott fokhagymával elkeverjük.
Két, kb. 24-25 cm átmérőjű kerek formát sütőpapírral kibélelünk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kettévágjuk. Egyesével kb. 20-22 cm széles, 2 mm vastag csíkot nyújtunk belőlük. Megkenjük tejföllel, megszórjuk a ledarált sonkával, a másikat kolbásszal, befedjük reszelt sajttal és feltekerjük, mint a bejglit.
Fogunk egy éles kést és hosszában kettévágjuk. Az egyik felét feltekerjük csiga alakban, majd a másik felet aköré csavarjuk. Úgy a legkönnyebb, ha ezt azon a sütőpapíron végezzük el, amivel kibéleltük a formát, majd a papír segítségével emeljük a formába. 
A másikkal ugyanígy járunk el.
Formázási segítség ITT.




















A MIELE sütőt ezután bekapcsoltam 170 fokra, légkeverésre (anélkül 180 fok), és a csigakenyereket 30 perc alatt szép pirosra sütöttem. 



















7 megjegyzés:

Viki írta...

Fantasztikus, étvágygerjesztő, egyszóval, szuper !

Szilvi írta...

Elkészítettem.
Hát, érdekes volt feltekerni, minden csupa tejföl volt körülöttem.:D
Menet közben döbbentem rá arra is, hogy ez két csiga lesz, és nem egy. :))
Szóval lett nálunk is egy sonkás sajtos, és egy hagymás kolbászos.

Nagyon finom volt, de nekem ízre sokkal finomabb a melegszendvicskenyér.
Egyébként nagyon sok péksütidet készítem rendszeresen, mindegyikkel sikert aratok, mindig, kivétel nélkül.:)
Köszönöm.:))

Gabriella konyhája írta...

Olyan jó szaftos a tölteléktől, és pihe puha a tésztája. Nagyon tetszik!

Medora írta...

Hamar elfogyhatott, amilyen jól mutat.

Éva írta...

Nagyon jól néz ki és akár más töltelékkel is finom lehet. Jó volt hogy megnéztem azt a linket amiben illusztrálod hogy hol vágjam ketté.

Cate írta...

Szia!
Már több péksüteményedet megsütöttem és mind nagy sikert aratott.
A kérdésem az lenne, hogy csak melegen vagy hideg is lehet tálalni?

Limara írta...

Szia! Örülök, nagyon! :) Is-is, hidegen is nagyon finom :)