2013. szeptember 17., kedd

Csokis rugelach - Segítsüti 2013

















Ismét elérkezett a nap, kezdődik a Segítsüti őszi fordulója. Ha jól számolom, már negyedik alkalommal ért a megtiszteltetés, hogy részt vehetek rajta. Minden alkalom különleges, izgalmakkal teli. Szó szerint hetekig agyalok, hogy milyen sütit készítsek, aztán meg azon, hogy amit kitaláltam az elég jó-e, szeretni fogják-e. Persze tudom, hogy a sütik "csak" eszközök egy nemes cél érdekében, de fontos eszközök.

A kilencedik Segítsüti akció a sérült gyermekek egy különleges csoportját támogatja: a Rett-szindróma a központi idegrendszert érintő fejlődési rendellenesség, amely kizárólag lányoknál fordul elő. Bővebben itt.....

Mint mondtam, hosszasan hezitáltam, hogy milyen süteménnyel készüljek. Végül a kisebbik fiam javaslatára a csokis rugelach-ra esett a választás, ez az egyik kedvence.

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg krémsajt
  • nagy csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 3 ek. fehérbor
Töltelék:
  • kis üveg áfonyalekvár (saját készítés)
  • 15 dkg 74 %-os étcsokoládé
  • 3 ek. barnacukor
  • tonkabab
Tetejére:
  • 1 egész tojás
  • barnacukor
Késes betétű robotgépbe készítem a lisztet és a sót. Apró kockára vágom a hideg vajat és a liszthez adom. Morzsásra kevertetem a géppel. Ezután hozzáadom a cukrot, a sajtkrémet és a fehérbort is. Újra bekapcsolom a gépet és rövid idő alatt simára kevertetem a tésztát.
Kiszedem a gépből, elfelezem és külön-külön cipóra igazítva fóliába csomagolom. Másnapig hűtőbe teszem.

Másnap a csokoládé felét a cukorral és a tonkababbal finomra darálom (megint csak jól jön a késes aprító segítsége). A csokoládé másik felét egy késsel kisebb darabokra vágom.

Kiveszem a hűtőből az egyik tésztát és vékony, kerek lapot nyújtok belőle. Megkenem áfonyalekvárral, megszórom a finomra darált csokoládé felével és a durvára vágott csokoládé felével is. 
Egy pizzavágóval 16 cikkre vágom és egyesével feltekerem. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket.
Előveszem a másik tésztát is és ugyanígy járok el vele.
A kis kifliket megkenem egy egész felvert tojással, megszórom barna kristálycukorral és forró, 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütöm.

Licitálni erre és a többi süteményre a Segítsüti oldalán lehet!

Kérem, aki teheti, vigye hírét ennek az akciónak! Köszönjük! 

6 megjegyzés:

Medora írta...

Nagyon-nagyon finom. Remélem sikerül ezzel is komoly támogatást szerezned a nemes célra!Sok sikert hozzá!

Brigitta Dean írta...

Limara. Megkérdezhetem, hogy melyik krémsajtot használtad? És a fehérbor helyettesíthető valamivel, amiben nincs alkohol? Ugyanis egyáltalán nem fogyasztok semmiféle alkoholt még süteményben sem. Köszönöm a válaszod előre is. :)

Ildikó írta...

Kedves Limara! Megsütöttem a sütit és nagyon finom lett! Igaz ez minden Tőled vett receptre igaz! Egy kérdésem lenne a rugelach-hal kapcsolatban: szerinted mi lehet az oka annak, hogy sütés alatt a kiflik szétterülnek, így elveszítve kifli formájukat? Válaszodat előre is köszönöm: Ildikó

Limara írta...

Brigitta! Philadelphiát. A bort egész egyszerűen elhagyhatod!

Ildikó! Kicsit lágy lehetett a tészta...

Timi írta...

Kedves Limara!
Szerinted ez a süti is működne úgy,hogy este tepsire bekészítem,reggel pedig csak kisütöm?
Köszönöm! Timi.

Limara írta...

nem tudom, de sokáig elálló sütemény