2013. október 13., vasárnap

Nagyon fügés fügetorta

















Még szerencse, hogy nem hallgattam a férjemre, mert ha rajta múlt volna, már egy hete leszedte volna az éretlen fügét a bokorról. Sajnos úgy nézett ki, hogy az idén csak zöld fügénk lesz, de legnagyobb meglepetésemre a két napja még éretlen gyümölcs mára beért. Köszönhetően az extra jó időnek.
Ma nem terveztem sütést, de nem tudtam ellenállni egy fordított fügetorta csábításának.
Van már egy ilyen recept a blogon, de most más tésztával próbáltam ki, és épp olyan finom lett, mint amilyennek vártam.
Az ihletet a szilvalekváros süti adta, amit az elmúlt napokban nagyon sokan megütöttek legnagyobb örömömre. Ez a tésztába lekvárt tegyünk ötlet annyira jó, simán kihagyható így a tejtermék belőle.
Szilvalekvár helyett fügelekvárt használtam, még tavalyról volt egy kis üveg tokajis dzsemem. Liszt helyett pedig őrölt mandulát és barna rizslisztet, valamint tápióka keményítőt, így a sütemény nem csak tejmentes, de gluténmentes is lett. Persze nyugodtan lehet finomliszttel is készíteni, abban az esetben az útifűmaghéj sem kell bele.

Hozzávalók:

  • 80 g barna cukor
  • 2 ek. méz
  • 50 g Liga margarin (vagy vaj)
  • kb. 15 szem füge

  • 3 nagy tojás
  • 80 g eritritol (vagy cukor)
  • 90 g Liga margarin (vagy kókuszzsír vagy vaj)
  • 5 jókora evőkanál fügedzsem
  • 100 g őrölt mandula
  • 50 g barna rizsliszt
  • 50 g tápióka keményítő
  • 1 tk őrölt útifűmaghéj
  • 1 ek. holland kakaópor
  • 1 tk. sütőpor
  • 0,5 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1 citrom reszelt héja
Egy 28 cm átmérőjű nem kapcsos tortaforma aljába darabolom a vajat, rászórom a barna cukrot és rácsorgatom a mézet. Lassú tűzön karamellizálom.
Megmosom a fügét, elfelezem és a közben aranyszínűre vált cukor tetejére rendezem, jó szorosan.
Félreteszem míg elkészül a tészta.
A tojásokat az eritritollal habosra keverem, hozzáadom a dzsemet, a vanília kivonatot és a puha vajat.
A liszteket és a kakaóport összekeverem, hozzáadom a sütőport és a szódabikarbónát is, és a tojásos masszába forgatom. Belereszelem a citrom reszelt héját és a füge tetejére simítom.
170 fokra előmelegített sütőbe tolom és kb. 40 perc alatt megsütöm.
kiveszem a sütőből és kb. 10 percig hagyom a formában pihenni. 
Ezután egy jó nagy süteményestálat borítok a tetejére és egy határozott mozdulattal megfordítom.
Lehet tálalni.

3 megjegyzés:

vmarty írta...

Kedves Limara! Szerinted mandula helyett gesztenye liszttel is működhet? Nagyon köszönöm a receptet!biztosan ki fogom próbálni!
Márti

teller-cake írta...

Ha ezt a férjem meglátja, kötelező lesz elkészítenem! :-D Mesés! :)

Zsuzska írta...

Limara kedves, nagyon köszönöm a receptet, azóta el is készült, de el is fogyott a torta. Nagyon szeretjük a fügét, örülök, hogy újabb finomságot tudok belöle készíteni.