2013. november 26., kedd

Gyors zsemle joghurttal ás amaránttal

















Az ilyen gyors, egyszerű zsemlék azokra a napokra valók, amikor a; nincs elég időnk kenyeret sütni, b; kicsúszunk az időből, c; egész egyszerűen elfelejtjük, vagy későn kapunk észbe, hogy kenyeret is kell sütni. Ilyen volt ez a mai nap is.
Gyorsan kellett valami péksüti vacsorára, ezért csak egy egyszerű zsemle hozzávalóit dobáltam a kenyérsütőgépbe, de hogy ne legyen azért annyi egyszerű, a tésztájába joghurtot és puffasztott amarántot is tettem. Ez utóbbi jó ideje kedvenc, manapság már nem készítek kenyeret sem nélküle.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 tk. só
  • 140 g joghurt
  • 2 dl víz (+ 1-2 ek. ha szükséges)
  • 30 g puffasztott amaránt
  • 2 ek. olaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép/dagasztógép üstjébe mérem. (lehet kézzel is dagasztani, az sem tart tovább). Könnyű, a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztok. Én mindig nyitott tetővel dagasztok, hogy ne melegedjen át a tészta. Ha a dagasztás kész, kikapcsolom a gépet, lecsukom a tetejét és 30 percig hagyom kelni a tésztát.
30 perc után lisztezett deszkára borítom, és kilenc egyforma darabba vágom. Megformázom a zsemléket. (zsemleformázásról videó itt).
Sütőpapírral kibélelek egy nagy sütőlemezt, ráültetem a zsemléket és 30 percig kelni hagyom. 
Ezalatt a sütőt előmelegítem 200 fokra. Gőzös sütést, 2 gőzlöketet választok a MIELE sütőn. Ha még jobban szorít az idő, akkor előtte a 15 perces kelesztőprogramot is bevetem.
25 perc alatt sülnek pirosra.
Joghurt és amaránt pehely nélkül is elkészíthető, de az már más recept.....





13 megjegyzés:

Zinnia írta...

Szia!
Nem ismerem az amarantot. Mire való?Mi a funkciója a zsömiben? Ízt ad neki, vagy állagjavító? Köszi Kata
(Gyönyörű zsömik:))))

Tünde Keindl írta...

Marcsi ezek a zsömik fantasztikusak! :)

emmmm írta...

Amarant kapható a bio meg már láttam nem bio boltokban is, eddig én is elmentem mellette, de finom, joghurtba is lehet tenni, magába is ízlik :) Olyan kis fincsi puffasztott golyócskáknak tűnnek.

emmmm írta...

Ó, igen, a lényeg, ez a zsömi tényleg jól néz ki. Kipróbálom én is.

blondine írta...


Az amaránt:

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/amarant_az_aztek_ritualek_novenye/20100223132818

arithrea írta...

Kedves Limara! Ha nincs gőzsütőm úgy is jó? Vagy tegyek egy lábasban az alsó polcra vizet? Köszönöm a választ előre is:-)

Medora írta...

Felírtam a bevásárlólistára: puffasztott amaránt.Én is ilyen zsemléket akarok sütni!

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Sziasztok! Ha este elkészítem a tésztát és reggel sütöm meg, úgy is lehet?

Niki Mangu írta...

Limara, hogy te egy "egyszerű" zsömlét is úgy bírsz tálalni, hogy megindul a nyálelválasztásom... :-)
Kééééérem szépen azt a szendvicset! :-)

Imréné írta...

Kedves Limara!
Nagyon köszönöm a sok finom receptet. Sajnos a zsömlével most bajban vagyok, nekem nem jön fel olyan szépen mint neked. Kérlek segíts mit rontok el? Az íze finom azzal nincs baj csak lapos.
Köszönöm a tanácsod,
Mariann

BCili írta...

Kedves Limara!
nagyon köszönöm a receptet, tegnap este elkészítettem és remekül sikerült. Nálunk amarant nincs, és az élesztő is csak instant létezik, de gyönyörű nagyok lettek és finomak!
Cili

Terka írta...

Kedves Limara!
Nincs gőzölős sütőm. Tegyek egy edényben vizet a sütőbe? S mitől lesz szép fényes a teteje?
Előre is köszönöm a tanácsot!
Terka