2014. február 14., péntek

Kelt rétes




















Épp elkaptam azt a részt, amikor Borbás Marcsiék felszeletelték a kelt rétest a Gasztroangyal előző számában. Arról lemaradtam, hogy hogy hogyan készítik, de igazából mindegy is, magát a receptet ismerem. Ma a gulyásleves mellé remek remek volt második fogásnak. Tökös-mákos töltelékkel szerettem volna készíteni, a kedvenc rétesem, de sajnos tököt már nem kaptam sehol sem, így meggyes.mákos lett belőle, ez sem volt rossz. A másik fele meg túrós-meggyes. Meggyes mert a mazsolának lába kélt.

Hozzávalók:

  • 50 dkg kenyérliszt (vagy rétesliszt)
  • 1 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 3-3,5 dl tej
  • 1 tk. ecet
  • 2 ek. mangalicazsír (vagy 5 ek. olaj)
  • 2 dkg friss élesztő
A kenyérsütőgép üstjébe mérem az összes hozzávalót (először csak 3 dl tejet, de kellett még neki), és alaposan kidolgozom a tésztát. Egy könnyű, kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát készítek.
A tésztát kelesztőtálba teszem és egy órán át kelesztem.
Ezután finoman lisztezett deszkára borítom, elfelezem és cipókat formázok a darabokból.
Ellapogatom és megkenem a tetejüket mangalicazsírral (vagy olajjal). Még 30 percig hagyom kelni.
Az asztalra terítek egy abroszt, ráteszem az egyik tésztát és a kézfejemmel alányúlva vékonyra húzom. Annyira, hogy átlátszódjon az abrosz mintája.
Kevés olvasztott zsírral meglocsolom és elosztom rajta a tölteléket. Ezután az abrosz segítségével feltekerem. Átemelem egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejét is megkenem olvasztott zsírral. 
A másik tésztát is ugyanígy készítem el.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. 
A rétes sütési ideje 30 perc.


Töltelék:

Mákos-meggyes:

  • 20 dkg őrölt mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek. méz
  • 1 citrom héja
  • 1 dl meggylé
  • 1 tk. fahéj
  • 2-3 ek. meggybefőtt
A meggyszemek kivételével mindent elkeverek és kinyújtott, zsiradékkal kikent réteslapra szórok, azután a meggyszemeket is elrendezem rajta.

Túrós töltelék:

  • 50 dkg túró (házi)
  • 2 csapott ek. búzadara
  • 4 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tojásfehérje kemény habbá verve
Az áttört túrót elkeverem a cukorral, búzadarával, citromhéjjal, vaníliás cukorral, tojás sárgájával és a mazsolával. A felvert tojásfehérjét óvatosan forgatom bele.

4 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon guszta! Túróval megsütöm a hét végén...

Zita Katzen írta...

Istenien nez ki!

Zsuzsa Gaspar írta...

Szojatejjel is mukodne? Csak az van itthon :(

Limara írta...

őszintén szólva fogalmam sincs....