2014. február 22., szombat

Puha perec

















Hirtelen ötletből született valamelyik este. Ugyanis egy nagyon sötét, sok tk. lisztes kenyeret sütöttem, amit a kisebbem nem eszik meg...neki kellett valamit alkotni gyorsan. Így született meg ez az egyszerű, de a gyerekem szerint nagyszerű perec.

Hozzávalók:

  • 350 g liszt
  • 1 mk. só
  • 1 ek. cukor
  • 3 ek. olaj
  • 1 kisebb tojás
  • 70 g tejföl
  • 100 ml víz
  • 15 g friss élesztő
  • +1 tojás a lekenéshez
Kenyérsütőgépre bíztam a dagasztást. Az összes hozzávalót a gép üstjébe mértem és elindítottam a dagasztás programot, a gép teteje most is nyitva maradt. Amikor 20 perc után leállt a gép kikapcsoltam, lecsuktam a tetejét és a tésztát 30 percig kelni hagytam.
Ezután kivettem, három egyforma darabba vágtam és egyesével gömbölyítettem őket. Letakartam és 15 percig pihenni hagytam.
Ezután egyesével kb. 100 cm hosszú rudakat sodortam belőle, a közepét vastagabbra hagytam, a végeit pedig elvékonyítottam. Megformáztam a perecet és egymástól távol sütőpapíros tepsire fektettem. Egy nagy sütőlemezre két perec fért el.
Letakartam és 30 percig kelni hagytam.
A sütőt előmelegítettem 160 fokra, légkeveréssel (légkeverés nélkül 180 fokra).
Ezután felvertem egy tojást, lekentem a pereceket és a tepsiket a forró sütőbe toltam.
18-20 perc alatt sültek pirosra.

Volt ismétlés is, a következő alkalommal a tésztába öt-öt dekagramm sütés álló csokoládét és aszalt áfonyát is kevertem.

2 megjegyzés:

Katalin Toth írta...

Kedves Limara!
Nagyon szeretem olvasgatni és elkészíteni is a receptjeidet. Most egy kis segítségre lenne szükségem: van olyan reggelire való finomságod, amit már előző este előkészíthetek? Jó lenne reggel csak betenni a sütőbe a péksüteményt, mert a párom azonnal éhes, ahogy felébred :) És fontos, hogy mindenképp túró nélküli legyen. Előre is nagyon szépen köszönöm!!!
Üdvözlettel,
Katus

Limara írta...

bármelyik péksüteményt megformázva, lazán letakarva egy ruhával vagy fóliával tepsin lehet éjszaka a hűtőben keleszteni, reggel pedig hideg sütőben kezdeni a sütést......én rendszeresen így csinálom :)