2014. március 9., vasárnap

Medvehagymával töltött koszorú

















Beindult a medvehagyma szezon. Sajnos a piacon ma láttam árusokat, akik hatalmas dobozokban tövestől szedett medvehagymát árultak, egészen elképedtem rajta. Valószínűleg a szomszédos országból voltak, de akkor is, miért kell tövestől kiszedni a földből, egyszerűen nem értem.
A medvehagyma szezon rövid, érdemes kihasználni.
Az idei szezont egy péksüteménnyel kezdtem. Azt nem mondom, hogy pikk-pakk meg van, de megéri az a kis macera, mert nagyon finom és nagyon mutatós a végeredmény. Ezek a péksütemények ugyanis tölteléket rejtenek, nem a tésztájukba van keverve a medvehagyma.

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 2 tk. só
  • 0,5 dl olaj
  • 1 tojás
  • 15 dkg joghurt
  • kb. 2 dl víz
  • 3 dkg friss élesztő
Töltelék:
  • 6 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 kisebb csokor medvehagyma
Tetejére:
  • 1 tojás
  • nigella mag
Kenyérsütőgép (vagy dagasztógép) üstjébe mérjük az összes hozzávalót. Közepesen kemény tésztát dagasztunk. 
Amikor kész a dagasztás a tésztát kelesztőtálba tesszük és 30 percig kelni hagyjuk.
Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a tölteléket. A szoba hőmérsékletű vajhoz adjuk a részelt sajtot és a finomra aprított medvehagymát. Alaposan elkeverjük.
Belisztezzük a deszkát vagy a munkalapot és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Elfelezzük és az egyik darabot visszagyúrjuk, félretesszük. 
A másik darabból egy kb. 30 cm széles, 3 mm vastag téglalapot nyújtunk. 
A szélére vékony csíkban teszünk a medvehagymából, majd felhajtjuk és tekerünk rajta egyet. Végül egy pizzavágóval levágjuk. A levágott darabot kissé megsodorjuk.
Két-két rudat összefonunk.























karika formára igazítjuk és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
Amikor az első tésztánk elfogyott, a másikat is téglalap formára nyújtjuk és ugyanígy elkészítjük a töltött rudakat.
Összesen 15-16 darab lesz, három tepsin fér el.
A koszorúkat 20 percig kelni hagyjuk, majd lekenjük egy egész, felvert tojással és megszórjuk hagymavirág (nigella) maggal. Helyette használhatunk szezámmagot vagy fekete szezámmagot is.
Amíg a péksütemények kelnek a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt koszorúkat 20 perc alatt szép pirosra sütjük.




13 megjegyzés:

Márti írta...

Olyan tökéletesek! Kísérleteztem már ezzel a formával,de összesült,ezért legközelebb kipróbálom a Te módszereddel,hátha...

Medora írta...

Nagyon látványos finomságot hoztál megint! Köszönjük. Szerintem ez húsvétra is megfelelő lesz. És főleg szép.

Andi -Xsara- írta...

Nagyon szépséges lett! Mi a titka a szoros tekerésnek? Nekem nem szokott sikerülni...

alika írta...

nigella magot honnan lehet szerezni?
Alika

Limara írta...

reform boltokból, fűszerházakból. tegnap vettem, itt Makón...

Barbara Kollár írta...

Sziasztok!
Lehet hogy buta kérdés, de milyen vaj kell a medvehagymához?
Előre is köszönöm :-)

Limara írta...

Tea vaj vagy márkázott vaj

Cse Pi írta...

Segíts Limara, nem pontosan értem a pizzavágóval levágjuk részt... A nagy rudat tulajdonképpen felszeleteled tekercsekre, és ezekből kisebb rudakat készítesz és azokat tekered össze? De akkor hogy-hogy nem látszik ki a medvehagyma a kész koszorúkon? Ne haragudj az értetlenkedésért de nem tudom elképzelni hogyan is készül...

Szamóca írta...

Egy részét nutella-ág és baracklekvár-ág fonásával készítettem. Hát, a gyerekek meghagyták a medvehagymásat, megették az édeset...

Barbara Kollár írta...

Köszönöm :-)

Gabriella Balogh írta...

< balogh gabi> Nagyon köszönjük, hogy vagy nekünk! Ha tétlenkedem, nincs ötletem, ide jövök. Na persze, itt meg azért nem tudok dönteni, mert annyi finomság van... :) De mindig találok valamit, te sosem hagysz cserben!!! Még egyszer köszönöm, hogy segítesz elkápráztatni a családom, a barátaim, mert a segítségeddel nagyszerű dolgokat készítek! Üdvözlettel Balogh Gabriella

Agi írta...

Szia, legkeveresen vagy hagyomanyos also-felso sutessel csinalod? koszonom!

Limara írta...

alsó-felső sütéssel