2014. április 5., szombat

Húsvéti kalács















A kedvenc kalácsreceptem. Hasonlít a finom foszlósra és hasonlít a hokkaido tésztájára is, mégis kicsit más. Tejszínnel és tejjel készül. A tésztája jól formázható, én hatos fonással szoktam megfonni, de természetesen négyessel vagy hármassal, netán ötössel vagy nyolcassal is lehet készíteni.

A kalácssütésről, a hiba lehetőségekről, trükkökről itt írtam.

A formázásról, a kalácssütés menetéről itt láthattok videót.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 mk. só
  • 60 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dl 30%-os habtejszin
  • 1 dl zsíros tej
  • 2 dkg friss élesztő
Tetejére:
  • 1 tojás
Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat.
Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tejet. Végül rámorzsoljuk a friss élesztőt.
A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá kitesszük a deszkára és erőteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. Kb. 10-15 perc alatt szép sima, rugalmas, fényes felületű tésztát készítünk. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem. 
A bedagasztott tésztát tálba tesszük és 30 -35 percig kelni hagyjuk, szobahőmérsékleten. 
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk.
A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük.
Ezután a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel és megfonjuk.


A megformázott kalácsot azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
A sütőt ezalatt előmelegítjük 170 fokra.
A megkelt kalácsot megint lekenjük tojással és a forró sütőbe toljuk. 
Sütési idő kb. 40 perc.
A kész kalácsot rácson hűtjük ki.


Ugyanez sós változatban is elkészíthető, akkor 2 tk. só, 1 tk. cukor és plusz 1 ek. tej kell bele, más minden változatlan marad....

28 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép! Épp most válogatok hogy milyen kalácsot süssek majd! Hármas fonat nekem bőven elég:)

Anikó Schőn írta...

Ezt én is szeretném kipróbálni! Megmutanítanád a 6-os fonatot?:)

Szilvi írta...

Most vettem ki egy órája a sütőből. Gyönyörű lett, hatalmas, és nagyon finom! Ez lesz az idei kalács, meg a töltött kalács.:) Az már múlt évben is nagy sikert aratott!

Wattacukor írta...

Ez gyönyörűséges! Láttam a Gasztroangyalt, amiben voltál. Örök hála érte, hogy ilyen részletesen elmesélted és megmutattad, hogy hogy készíted a kelt tésztát! :)

Aledi írta...

Jaj, gyönyörű!

Kriszta Szőnyi írta...

Kedves Limara!
Tavaly a foszlós kalács receptedet próbáltam ki húsvétra, nagyon finom volt! Most biztosan ezt sütöm meg! A fonást nem fényképeznéd le lépésről lépésre? Azzal már tavaly is bajban voltam! Köszönjük a csodálatos munkáidat!

Illéskrisz Konyhája írta...

A napokban megsütöm, a 4-es fonással. Annyira szép, hogy már tökéletes!! :o)

ILDIKO írta...

Szia Marcsi!

Nagyon szep lett a kalacsod! Ma megsutottem, de van egy gond! ...marcsak a fele van meg belole.hihi En a tej helyett is tejszint adtam hozza, mert csak Lidl-es tejem van.Nagyon finom es pihepuha lett .
Koszi a receptet.
Szia! ILDIKO

Roza írta...

Húúú, ezt tuti elkészítem húsvétra! Jó lesz a hármas fonás is:) Csodás a tiéd!

Monika Szabo írta...

Kedves Limara!
Nem ide illik, de nem találtam e-mail címet Hozzád...
Nagyon köszönöm, hogy mindent ilyen részletesen elmagyarázol, fantasztikus a blog.
Kb. 2 éve találtam Rád, rögtön bele is vetettem magam a sütkérezésbe, de nem voltam elégedett magammal. Persze a környezetem akkor is csodájára járt a finomságoknak, de nekem nem tetszett 100%-ig. Elsősorban kenyérrel, zsemlével próbálkoztam kézi dagasztással és jénai nélkül.
Az első áttörést a sikér és az édes tejsavópor hozta, érezhetően javított a tésztán. Aztán nemrég beszereztem a jénait is, bár nem 8 literes, csak 5,1 de zongorázható volt a különbség (és belefér a kilós kenyér!!!).
Na de az igazi sikert a kenyérsütőgép hozta, amit kölcsönkértem kedves ismerősömtől. Olyan istenien bedagasztja a tésztát, olyan az állaga, hogy majdnem összepisiltem magam tőle! :) (Már elnézést...)
Környezetem szerint maximalista vagyok, de elértem a számomra tökéletes kenyeret, kalácsot, és ma végre a zsemlét is!
1.000.000 köszönet a receptjeidért még egyszer!
Szép napot! Moncsi

gyapjúvarázs írta...

Ezt fogom én is megsütni, de úgy gondoltam, hogy kuglófsütőbe fogom beletenni fonás után.
Vagy ez butaság? :)

Cs írta...

Nekem sajnos mindig szétnyílik sütés közben a kalács. Olyan gyönyörűen indul, aztán ahogy sül, lassan, de biztosan elengednek a fonatok.Esetleg tűl szorosan fonom? Van esetleg ötleted? Köszönöm!Nagyon inspirálóak a receptek és a képek pléne!

Limara írta...

Nem, nem az, csak szép nagyot keress neki! :)

Melinda Sz. írta...

Nekem is sajnos az a bajom,hogy elkezd szétnyílni.Az oldalán még látszik a fonat,aztán középen sajnos lapos.Pedig annyira figyrltem minden instrukcióra.Azt is gyanítom,hogy itt a sütőnek is nagy szerepe van.

Rita Porkoláb írta...

Kedves Limara! Ma megsütöttem. Buborékos volt, magasra kelt mindenféle trükk nélkül. Hálás vagyok a szépséges receptekért, és a sikerélményekért, amit a pontos és követhető receptjeidből nyerek. Megértettem és megszerettem a kelt tészta készítést, még mindig boldoggá tesz, ahogy átalakulnak a kezem alatt a hozzávalók könnyű tésztává.
Jó, hogy vagy! Boldog Húsvétot!

Medora írta...

Gyönyörű és nagyon finom! Köszönjük.

barack007 írta...

Ez nagyon finom!! Köszönjük!

Zöldeketbeszélek írta...

Kedves Limara!

Életem első húsvéti kalácsát készítettem el ma reggelire a Te recepted alapján. Igaz, 65 percig sült (muzeális sütőm van, normális konyhából már kihajították volna :)), de minden perc várakozást megért! Egy baj van csak, mostantól nem vehetek bolti kalácsot :)! Köszönöm!

BArbi

Limara írta...

Ez egy nagyon jó "baj"! :) :)

ildiko por írta...

mivel helyetesithetem a tejszint es milyen mennyisegben ?

Limara írta...

Tejjel és vajjal:
50 dkg finomliszt
1 teáskanál só
6 dkg cukor
1 tojás
2,5 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
8 dkg olvasztott vaj

Edina Karászi írta...

Kedves Limara!

Örülök ,hogy rátaláltam a blogodra, már sok receptedet kipróbáltam de ez a kalács kifog rajtam betartom az előírt időket ami a receptben van de mindig szétreped és laposkás lesz sülés közben mit tanácsolsz elküldeném neked a képeket is ha adsz egy e-mail címet.
Nagyon örülnék ha megnéznéd húsvétra ezt szánom a családnak.
Köszönöm!

Edina

Emese Nagyszolnoki írta...

Kedves Limara! A tészta felébe lehet kakaóport tenni? Köszömöm.

Anita írta...

Sziasztok!
Lehet, hogy buta kérdés..... De milyen sütési módban kell sütni? Alsó-felső?
Nagyon kezdő vagyok.
Előre is köszönöm a választ!

repcsi írta...

Nekem ez az idei húsvéti kalácsom. Nagyon finom lett, és még melegében majdnem elfogyott. Már csak egy kis csücsök van, úgyhogy reggel süthetek egy újabb adagot. Még szerencse, hogy a Limara-féle receptekből már rutinos vagyok, így egyből két adagra való hozzávalókat vettem. Mindig ez van, ha az oldaladról sütök :) Nagy siker :)
Boldog húsvétot kívánok! :)

Agnes Nemes-Chow írta...

Kedves Limara!

Fantasztikus ez a recept! En Azsiaban elek es Husvetra a masik (vajas) receptedbol keszitettem a kalacsot. Gondoltam ezt meg kiprobalom a panasonic kenyersutomben es szuper lett. (Egy az egyben, semmit nem alakitottam rajta.) Majdnem a tetejere ragadt, olyan szepen feljott. Jo minosegu bio lisztbol csinaltam amihez altalaban adok sikert, de most el is felejtettem. Nem is kellett bele. A ferjem nem is tudta milyen kenyer keszult ma reggel, de egybol mondta, hogy ez olyan mint a japan kenyer.:) Az lenne a kerdesem, hogy probaltad-e esetleg fele mennyisegu teljes kiorlesu lisztbol? Meg ezt is szeretnem megprobalni.
Nagyon koszonjuk a remek receptet!

Agi

Krisztina Schnell írta...

Kedves Limara!
Köszönöm ezt a receptet, fantasztikus kalácsot sütöttem a hétvégén. Hatos fonással készítettem, hatalmas sikere volt a családban. A régi kalács receptemet már ki is dobtam, azt hiszem ezt minden héten meg kell majd sütnöm :-)

Yvette Csiha írta...

Kedves Limara!
Szeretném kérdezni, hogy lehetséges az utolsó kelesztést a hűtőben tenni, azaz éjszaka bent pihen, és reggel sütöm.
Ha lehetséges, akkor ilyenkor hideg sütőbe tegyem be és úgy állítsam 170 fokra a sütőt?
Válaszodat előre is köszönöm