2014. május 4., vasárnap

Gluténmentes barnakenyér




















Az utóbbi időben nem nagyon kísérletezgettem a gluténmentes kenyerekkel, Kollár Anita receptjei annyira jók. Pár napja aztán eszembe jutott, hogy kipróbálom, milyen lesz a kenyér, ha kissé megemelem a keményítő tartalmát, az ötletet szintén Anita egyik kalácsreceptje adta. És hát igen, pihe, meg puha lett, harmad nap is élvezhető, nem kell pirítani, fagyasztani.

Hozzávalók:

  • 40 g teljes kiőrlésű cirokliszt
  • 40 g rizsliszt
  • 20 g kölesliszt
  • 100 g burgonyakeményítő
  • 100 g tápióka keményítő
  • 1 ek. lenmagliszt
  • 1 tk. xantángumi
  • 0,5 tk. guargumi
  • 1 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 3 ek. olaj
  • 1 tk. almaecet
  • 1 tojás
  • 1,5 tk. porélesztő
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • kb. 2,3 dl langyos víz
A dagasztógép táljába mérjük az összes szárazanyagot, azaz a liszteket, a keményítőket, a xantángumit, a guargumit, a sót, a cukrot, a szódabikarbónát és az élesztőt. Egy habverővel elkeverjük, hogy az összecsomósodott keményítőt fellazítsuk. 
Ezután hozzáadjuk a tojást, az olajat, az ecetet és a vizet. A dagasztógép keverőszárával 5 perc alatt sima tésztát keverünk.
Akkor jó a tésztánk, ha kenőcs állagára emlékeztet. Ha szükséges, még 1-2 ek. vizet keverhetünk bele. 
A tálat letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk. 
Vékonyan kiolajozunk egy 20 cm hosszú, 11 cm széles sütőformát és a kissé megkelt tésztát belekanalazzuk. A tetejét vízbe mártott kanállal simára igazítjuk, a formát letakarjuk és megint 30 percig kelni hagyjuk.
Amíg kel a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütő aljába bekészítünk egy fém edényt (én egy régi őzgerincformát használok).
A megkelt tésztát egy recés késsel kb. 4 mm mélyen hosszában bevágjuk és a forró sütőbe toljuk. 
a sütő aljába bekészített edénybe beleöntünk kb. 2 dl forró vizet és a sütő ajtaját gyorsan becsukjuk. 
Sütési idő kb. 50 perc.
A kész kenyeret kivesszük, kb. 10 percig a formában hagyjuk, majd kifordítjuk belőle és rácsra tesszük hűlni.
Megvárjuk, amíg teljesen kihűl (fontos!), csak azután szeleteljük.

A tésztát ízesíthetjük 1-1 mokkáskanál őrölt köménnyel, korianderrel és édesköménnyel.



5 megjegyzés:

Erika Kucska írta...

Szia Limara! Az lenne a kérdésem, h a xantán és guargumi mivel helyettesíthető? Nem tudom beszerezni...esetleg elhagyható?

Limara írta...

mindenképpen kell bele valami, ami megköti a folyadékot. konjak liszt jó helyettük, esetleg útifűmaghéj...

Noémi Pataki írta...

Kedves Limara! én is ott akadtam el, hogy hol vegyek xantán és guargumit. Tudsz esetleg olyan webáruházat, ahol beszerezhető? én nem találtam köszönöm szépen

barack007 írta...

Sziasztok!
A gumikat 2 ek útifűmaghéjjal helyettesítettem és nagyon jó lett az eredmény!
Kedves Limara, köszönöm a receptet!
Kata

ágnes bencsik írta...

Kedves Limara!
Nekem csak 1 féle keményitőm van , tápióka. Tegyek abból 200 gr -ot?
Mi a különbség a kukoricakeményítő , burgonykeményítő ès a tápiókakeményitő között?Mindegyik gluténmentes.
Nagyon várom válaszod!Köszönöm.Ági