2014. október 25., szombat

Badambura



Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt ezeket az azerbajdzsáni péksüteményeket. Annyira, hogy lemondtam egy délutáni programot, hogy azonnal el tudjam készíteni. És nem bántam meg. Amilyen gyönyörű a látványa, annyira finom az íze is.

Hozzávalók:

  • 700 g finomliszt
  • 1 tk. só
  • 3 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 150 g tejföl
  • 7 dkg puha vaj
  • 250 ml langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
Rétegezéshez:
  • kb. 8 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
  • 150 g őrölt mandula
  • 70 g porcukor
  • 1 mk. őrölt kardamom (elhagyható)

A tészta hozzávalóit a dagasztógép táljába mértem és 3-4 percig alacsony, majd további 10 percig magasabb fokozaton egy sima, rugalmas tésztát dagasztottam. A tészta inkább kissé kemény legyen, mint lágy. Ha szükséges, kevés lisztet lehet még a gépbe adagolni.

























A bedagasztott tésztát tálba tettem és egy fóliával letakartam. 1-1,5 óra alatt szobahőmérsékleten duplájára kelesztettem.
Amíg a tészta kelt a töltelék hozzávalóit alaposan elkevertem.
Amikor a tészta megkelt kiütögettem belőle a levegőt:



















A tésztát a munkalapra borítottam, két egyforma darabba vágtam, majd azokat 5-5 egyforma részre osztottam. A darabokat fóliával letakartam.

A munkalapot alaposan letisztítottam és kevés olvasztott vajat elkentem rajta.
Fogtam egy tésztadarabot és egészen vékonyra, szinte papír vastagságúra nyújtottam. Kb. 60 cm x 25-30 cm nagyságúra. A vajjal lekent pultra terítettem. megkentem olvasztott vajjal és egy másik, ugyanekkorára nyújtott tésztalappal betakartam. Megint lekentem vajjal és beborítottam egy vékonyra nyújtott tésztalappal. 5 réteg kerül egymásra, a legfelsőt nem kell vajjal lekenni. Amikor az öt lap egymáson van, az alsó széléből egy éles késsel levágtam a vastagabb részt és a tésztát feltekertem, mint a bejglit.
Ezután a másik 5 tésztagombócot is ugyanígy kinyújtottam és olvasztott vajjal rétegezve egymásra raktam. Végül feltekertem.
A két tekercset 12-14, egyesével kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágtam.

Ezután a csigát az oldalára fektettem és az ujjaimmal mélyedést készítettem bele. A mélyedésbe tettem 1-1 ek. tölteléket:



















Majd a tészta széleit fölötte összecsipkedtem. Így:





















A kis csónak szerű tésztákat megfordítottam és sütőpapíros tepsire fektettem.
A sütőt előmelegítettem 170 fokra.
A süteményeket kb. 20 perc alatt halvány rózsaszínűre sütöttem. Nem szabad pirosra sütni, a fotón pirosabbnak látszanak mint valójában.
Amikor kihűltek porcukorral finoman meghintve tálaltam.

Mandula helyett el tudom képzelni dióval, pisztáciával, vagy több féle mag keverékével is, de még mákkal is finom lehet.

A formázáshoz videó segítség itt.



9 megjegyzés:

marisz57 írta...

Gyönyörűséges!

andyca73 Andi írta...

Nagyon guszta:)
Tényleg 70 dkg porcukor kell a töltelékbe?
Köszönöm!

Limara írta...

köszönöm :)
nem, 70 g, javítom, köszönöm :)

Daniela Bašić Vanilica írta...

Gyönyörűek tényleg szeretni valók.

mandala írta...

Nagyon guszta !!!

Zita írta...

Nem túl száraz a töltelék..?

KarlaLina írta...

Tökéletes recept! Minden mennyiség és idő stimmel, ez eredmény pedig illatos, fenséges, finoooom!
Gyakorlatilag marcipán van a közepén :-)

Magdi Gyuricza írta...

Dràga Limara! Hàt ez valami isteni finom! Ma megsütöttem,és mondanom sem kell,tökéletes mint az összes recepted! ☺

Limara írta...

Köszönöm szépen! :) Nagyon örülök! :)