2014. december 30., kedd

Baconos-sajtos koszorú


Rendezgettem a fotókat, selejteztem,mentettem, közben bukkantam erre a baconos koszorúra, amit különböző töltelékekkel ugyan, de elég gyakran szoktam sütni, főleg, ha vendégeket várunk. Bejegyzés viszont nem született még róla. Így arra gondoltam, hogy mivel szuper kis buli kaja lehet szilveszterkor is, legyen ez az év utolsó bejegyzése. 
Roppant egyszerű elkészíteni, egy adag egyszerű kelttészta kell hozzá, amit öt darabba szedünk, egyesével kinyújtunk, ízlés szerinti töltelékkel rétegezve egymásra teszünk. Ezután a közepét cikkekre vágjuk, kihajtjuk, végül szép pirosra sütjük.
A töltelék bármi lehet. nálunk kedvenc a baconos, de szuper a sonkás, kolbászos, gombás, sajtos, aszalt paradicsomos, stb.. variáció is. Ha csak vajat keverünk ki rozmaringgal az is a mennyország lehet.

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 tk.só
  • 0,5 dl olaj (vagy a bacon kisült zsírja)
  • 15 dkg joghurt
  • 2 dl víz
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 20 dkg bacon
  • 3 ek. olívaolaj
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás a lekenéshez
  • szezámmag
  • 10-12 dkg puha vaj


A bacont finomra aprítjuk és 3 evőkanál olíva olajon ropogósra sütjük. kiszedjük a zsiradékból és félretesszük.

Dagasztógép táljába mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a joghurtot, a vizet, a bacon kihűlt zsírját, végül a tetejére morzsoljuk az élesztőt.
Géppel vagy kézzel egy könnyű, kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk.
Amikor a tésztánk elválik az edény falától kikapcsoljuk a gépet és letakarjuk a tálat. 30-35 percig kelni hagyjuk a tésztát.
Ezután finoman lisztezett felületre borítjuk és 5 egyforma darabba vágjuk. A darabokat egyesével gömbölyítjük, letakarjuk és még 10 percig pihenni hagyjuk.

Előkészítünk egy nagyobb sütőlemezt és egy sütőpapírt borítunk rá.

A pihentetett tésztából az első cipót vékony, kb. 2 mm vastag körlappá nyújtjuk és a sütőpapíros tepsibe fektetjük. Vékonyan megkenjük a puha, de nem folyékony vajjal. megszórjuk a bacon negyedével, majd a reszelt sajt negyedét is elterítjük rajta.
kinyújtjuk a következő tésztát, ugyanakkorára, mint az előzőt és befedjük vele. megkenjük vajja, megszórjuk baconnal és sajttal. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg az összes tésztánk és töltelékünk elfogy. Az utolsó, ötödik tészta tetejére már nem teszünk tölteléket. A kezünkkel óvatosan lenyomkodjuk a rétegezett tésztát.
A közepét egy éles kés, vagy pizzavágó segítségével 8 cikkre vágjuk. A cikkeket kihajtjuk, csinosan elrendezzük.
A tésztát lekenjük egy egész, felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, esetleg reszelt sajttal és kb. 20-25 percig pihenni hagyjuk.
A sütőt ezalatt 190 fokra előmelegítjük.
A tepsit végül a forró sütőbe toljuk és körülbelül 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.






4 megjegyzés:

Anikó Kardosné Valter írta...

Szia Limara!
Ezt holnap megcsinálom! Nagyon szép, és tuti nagyon fincsi is!

Sándor Mari írta...

Drága Limara! Ez is, mint a többi recepted csoda. Köszönöm neked a rengeteg receptet, a sok technikai segítséget! A szuper egymást segítő facebook csoportunkat! BUÉK!!! :)

Illéskrisz Konyhája írta...

Boldog Új Esztendőt kívánok!

aryh884 aryh884 írta...

????,????,??,???,???,??,???
???,???,????,??? ,??,???,?????
???,???,?,???,??,???,???
?,???,???,???,????
??,??,???,?,?,??
??,????,???,??,??,?