2015. január 21., szerda

Lasagne (ahogy mi szeretjük)



















Kicsit macerás ugyan, főként, ha az ember lánya saját maga gyúrja hozzá frissen a tésztát is, de mindenképpen megéri a fáradságot.

Hozzávalók:
Ragu:

  • 40 dkg darált marhahús
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 vékony szelet húsos szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb szál sárgarépa
  • 1 kisebb szál gyökér
  • 1 darabka zeller
  • fél paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kicsi darab paszternák (nem fontos)
  • kis csokor petrezselyem
  • rozmaring, oregáno, kakukkfű
  • fél pohár vörösbor
  • fél liter fűszeres paradicsomszósz (vagy egy doboz hámozott paradicsom)
  • 2 ek. sűrített paradicsom
  • bors
  • 2 ek. olívaolaj
Besamelmártás:
  • 2 ek. vaj
  • 2 p. ek. liszt
  • 3 dl húsleves
  • 4-5 dl tej
  • 3 ek. parmezánsajt 
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, fehérbors
Gyúrt tészta:
  • 4 nagyobb tojás
  • kb. 40 dkg liszt
  • fél teáskanál só
  • ha szükséges 1-2 ek. víz
A tésztával kezdem. Tálba szitálom a lisztet, elkeverem a sóval, és a közepébe mélyedést készítek. Ide ütöm a tojásokat. Kézzel összegyúrom a tésztát (ha nem áll össze, adok hozzá 1-2 ek. vizet), majd kiteszem a pultra és addig gyúrom, amig szép sima, fényes felületű nem lesz. Ekkor letakarom egy fóliával és pihenni hagyom.

Amíg a tészta pihen felteszem a ragut főni.
A zöldségeket megtisztítom, a szalonnát kockára vágom. Egy késes aprítóba teszem a szalonnát, a hagymát, a répát, a gyökeret, a paszternákot, a zellert és a paprikát. A géppel finomra darálom. 
Egy jókora lábasban megmelegítem az olívaolajat majd a zöldséges keveréket ráteszem. Átforgatom, majd lefedve, kis lángon kb. 10 perc alatt puhára párolom. 
Leveszem a fedőt és hozzáadom a darált húsokat. Nagyobbra veszem a lángot és kevergetve fehéredésig sütöm. Ekkor sózom, megintem frissen őrölt borssal és a finomra vágott friss fűszerekkel. Petrezselyemmel, oreganóval, rozmaringgal, kakukkfűvel. (ha nincs friss, akkor 1-1 teáskanálnyi szárított fűszert adok hozzá). Ráöntöm a bort, átkeverem és lefedve, takarék lángon kb. 30 percig hagyom párolódni. Közben néha megkevergetem.

Amíg a ragu készül elkészítem a tésztát. Én géppel szoktam nyújtani, de hagyományosan, nyújtófával is lehet természetesen, késfok vastagságúra kell készíteni.
A géphez előbb kisebb darabokra vágom a tésztát, majd egyesével átengedem őket először a legnagyobb fokozaton, majd mindig egyel kisebben. Minden vastagságon kétszer engedem át. Utoljára a 6-os (a legkisebbnél egyel visszább) fokozaton. A kinyújtott tésztacsíkokat egy deszkára vagy abroszra sorakoztatom. 

A besamelhez egy lábasban megolvasztom a vajat, hozzáadom a lisztet, megvárom amíg felhabzik. Ráöntöm a forró húslevest, simára keverem, majd a tejet is. Állandó kevergetés mellett besűrítem. Ne legyen túl sűrű, mártás szerűnek kell lennie. Sózom, meghintem fehérborssal, hozzáadom a reszelt parmezánt (ha van épp itthon) és azokkal is elkeverem.

A közben puhára főtt raguról leveszem a fedőt, hozzáadom a sűrített paradicsomot és hozzáöntöm a saját készítésű fűszeres spagetti mártást, amiben van bazsalikom, rozmaring, oregano. Elkeverem és rövid ideig forralom. (ha nincs sk. paradicsom mártás, akkor a dobozos konzerv paradicsomot kell a ragura önteni).

Előkészítem a lasagne-s tálamat. A körülbelül 33 cm x 23 cm nagyságú tálba öntök egy dl húslevest (vagy vizet) és 2 ek. olívaolajat. A tésztacsíkokkal kibélelem az edényt, a tésztára merek egy jókora merőkanál húsos ragut, elsimítom, és locsolok rá a besamellből egy keveset. Ezt megint befedem a friss tésztával, arra megint ragu jön és kevés mártás. Ismét tészta, ragu, mártás. Addig folytatom, amíg a hús és a tészta elfogy. A felső réteg tészta legyen. A megmaradt mártásba (körülbelül a negyede-harmada maradjon meg) beleszórom a reszelt sajtot, elkeverem és a tészta tetejére simítom.
A tálat szorosan lefedem alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütöm. Akkor leveszem a fóliát és anélkül sütöm tovább, amíg a teteje pirosodni kezd. 
A tálat kiveszem a sütőből és fél-egy órán keresztül pihenni hagyom. Ezután tálalom.

Természetesen száraz lasagne tésztával is el lehet készíteni, fél kg kell hozzá. A tésztát ebben az esetben sem kell előfőzni. A ragu szaftját és a mártást magába szívva fog megpuhulni.

Jó étvágyat! 


6 megjegyzés:

H.Stefi írta...

Nagyon jó! El fogom készíteni. Egy kérdésem lenne. A tészta gyúrásnál nem elírás az egy-két evőkanál liszt, és nem víz kell? Nem kötekedni akarok, csak kezdő háziasszonyoknak gondja lehet vele.

Eva Bakonyvari írta...

Biztos, hogy viz kell hozza, szegeny Limara sietve gepelhetett. Holnap nalunk ez lesz az ebed. Fiam epp bejott a szobamba,meglatta a kepet, es azt mondta. Anya nem tudom mit nezegetsz, de nekem olyan KELL.. :)))

Eva Bakonyvari írta...

Udv mindenkinek, de leginkabb Limaranak ! Meg soha nem irtam hozzaszolast, pedig nagyon regota olvasom a finomabbnal finomabb finomsagok receptjeit, es regenykent olvasom a sok hozzaszolast :). Barkihez megyunk vendegsegbe, vagy jonnek hozzank,mindig innen sutok valami finomsagot. Mar ha meglatnak engem, egybol kerdezik. Hoztal valami Limarat?? Itt rettento jo liszt van, orom vele dolgozni.
Udv: Eva Kanadabol.

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

Gabriella Linkes írta...

Szia Limara!
szerinted, ha ma összeállítom, és holnap sütöm, nem lesz baja?

Előre is köszönöm
Gabi

Lidi Kv írta...

A sütőben várja a holnapi sütés, a raguval bánhattam volna generőzebben, a fele megmaradt. Jó lesz spagettivel.