2015. június 24., szerda

Szalonnás-sajtos papucsok


Lehet, hogy inkább paplanoknak kellene nevezni őket a méretük miatt. Mindenesetre az biztos, hogy nagy sikert arattam vele a fiúknál. Sok-sok paradicsommal kiváló vacsora lett, de vendégváró falatoknak, vagy bulikajának is kiváló.
Úgy terveztem, hogy összeállítok egy híg kovászt, amit 10-12 órán keresztül hagyok érni, de persze jól elfelejtkeztem róla. Mivel annyira befészkelte magát a gondolatomba, tovább odázni nem akartam, így egy gyorsabb verziót raktam össze, Bár ez sem turbó verzió.

Hozzávalók:
  • 10 dkg kenyérliszt
  • 10 dkg víz
  • 30 g kovász
  • borsó nagyságú élesztő
A hozzávalókat kimérjük, alaposan elkeverjük, a tálat lefedjük és 5-6 órán keresztül érni hagyjuk. Ha nincs kovászunk, akkor az élesztő mennyiségét 5 grammra kell emelni. 

Tészta:
  • az összes kovász
  • 30 dkg kenyérliszt
  • 1 és 1/4 tk. só
  • 1 ek. olaj
  • 2 dl víz
  • 1 tk. árpamaláta szirup (elhagyható)
  • 5 g friss élesztő
Töltelék:
  • apróra vágott bacon vagy húsos szalonna 
  • sajt
Tálba mérjük a lisztet, elvegyítjük a sóval és a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a kovászt, a vizet, az olajat, az árpamaláta szirupot és rámorzsoljuk az élesztőt. Géppel dagasztani kezdünk. Lágy, nedves tésztát készítünk, amit kb. 8-10 percig dagasztunk. 
Vékonyan kiolajozunk egy nagyobb fedeles műanyag dobozt és a tésztát beletesszük. Rátesszük a doboz tetejét és 20 percig kelesztjük. Ezután meghajtogatjuk. A tészta felső szélét kissé meghúzzuk, visszahajtjuk a közepéig, ezután az alsó szélét is visszahajtjuk, majd ugyanígy teszünk mindkét oldalról. Visszatesszük a doboz tetejét és megint 20 percig kelesztjük a tésztát. Ezután ismét meghajtogatjuk. A munkapultot vékonyan beolajozzuk és a másodszor meghajtogatott tésztát rátesszük, a dobozt most ráborítjuk. 20 percig pihentetjük. 
Amíg a tészta pihen egy tepsit bekészítünk a sütőbe és levágunk három sütőpapír csíkot, amikre majd a tésztákat fektetjük.
Levesszük a dobozt, a tésztát óvatosan kb. 1 cm vastagra húzzuk és egy tésztakaparóval vagy egy éles késsel három részre vágjuk. Átemeljük őket a sütőpapíros tepsire. A közepére mindnek árokszerű mélyedés készítünk. Bőven megszórjuk szalonnával és betakarjuk reszelt sajttal.






















A sütőt előmelegítjük a tepsivel együtt 220 fokra. Az aljába is bekészítünk egy kisebb fém edényt.
A tésztákat a sütőpapír segítségével a forró tepsire emeljük, a tepsit visszatoljuk a sütőbe, a bekészített fém edénybe beleöntünk kb. 1 dl forró vizet és a sütő ajtaját gyorsan becsukjuk. 
10 perc sütés után a vizes edényt kivesszük és a péksüteményeket még 10-15 percig,vagy amíg aranybarna színűk lesz, sütjük. 
Rácsra szedjük hűlni őket. Frissen kínáljuk.





Tipp: a szalonna mellett vagy helyett még tehetünk a tésztára kolbászt, füstölt sonkát, gombát, kukoricát, sült paprikát, stb.....



2 megjegyzés:

Anikó Kardosné Valter írta...

Tetszik nagyon, én ma ezt megcsinálom. Azt írod, hogy frissen tálaljuk, holnap reggelire azért még finomak lesznek a ma délután készültek ugye?

Medora írta...

Beköszöntöttek a hidegebb napok, rögtön előkerül a szalonna. Én is megcsinálom az enyéim szeretni fogják.