2015. december 14., hétfő

Csokis -narancsos bejgli

























Elég sok csokis bejgli próbasütésén vagyok már túl. Én legjobban a hagyományos mákos és diós bejglit szeretem, de a férjem kedvéért próbálgatom újra és újra a csokis variációkat.
Ez most finom lett (mondjuk a többi is az volt), az állaga is jó, három rúdból csak egy repedt ki, igaz az rendesen. Igaz, abba, szintén próbaképpen, sokkal több tölteléket tettem, mint a másik kettőbe.

Hozzávalók a tésztához (3 rúdhoz):
  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg vaj 
  • 7 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tk. porélesztő
  • 1 tojás sárgája
  • nagy csipet só
  • 0,5 dl hideg tejszín 
  • 1,2 dl hideg víz 
Tálba szitáljuk a lisztet, és elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és az élesztőport, elkeverjük. Beletesszük a tojás sárgáját és a tejszínt, valamint a hideg vizet is. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 
3 cipóra osztjuk, letakarjuk és fél óráig pihentetjük.

Töltelék:
  • 20 dkg 70 %-os étcsokoládé
  • 2 ek. holland kakaópor
  • 10 dkg nádcukor
  • csipet só
  • 3 púpos ek. narancslekvár (saját főzésű)
  • 2 ek. kandírozott narancshéj
  • kevés tonkabab (vagy 1 tk. vanília kivonat)
A csokoládét lereszeljük vagy késes aprítóban finomra zúzzuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a kakaóport és belereszelünk egy kevés tonkababot, vagy beletesszük a vaníliát. Annyi narancslekvárt adunk hozzá, amivel sűrű, kenhető állagú krémet kapunk. Végül beleforgatjuk a kandírozott narancshéjat is. 
Ha a krém hígra sikerülne, kevés kekszmorzsával vagy őrölt dióval sűríthetjük.

Egyesével kinyújtjuk a  tésztákat (mint itt) és rákenjük a tölteléket. Feltekerjük a bejgliket és egy nagy sütőlemezre fektetjük egymástól távol.
Azonnal lekenjük tojás sárgájával és 30-40 percig száradni hagyjuk. Ezután lekenjük tojásfehérjével és néhány órára vagy egy egész éjszakára hűvös helyre tesszük. 
Nálam most 3 óra után kerültek sütőbe.

A pihentetett bejgliket megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük. 

5 megjegyzés:

Virág Hujber írta...

Istenien néz ki, nagyon gusztusos :)
Bejglibe nekem a diós a kedvencem, de a mákosat sem vetem meg.Egyszer ezt a csokisat is kipróbálom majd! :)

Zsuzsi írta...

Szia. Nagyon laikus kérdés: főzőtejszín kell bele? Köszi. :)

Limara írta...

nem, nem, habtejszín! :)

Dóra írta...

Szia!porélesztő alatt a szárított élesztőt érted?köszi a választ!

Limara írta...

igen :)