2015. december 21., hétfő

Karácsonyi leopárd kalács






















Manapság ritkán érzek késztetést egy fotó láttán, hogy azonnal meg kell sütnöm. Ez a kalács viszont annyira megfogott a szépségével, hogy muszáj volt szinte azonnal kipróbálnom, amint megláttam.  Persze átfutott az agyamon, hogy majd az ünnepek után, nem most, amikor a férjem szavaival élve egyébként is nagyüzem van a konyhában (mikor nincs), de végül karácsonyi ízesítéssel kineveztem adventi kalácsnak.
Azon a fotón dupla adag tésztából készült, sokkal mutatósabb is úgy, én próbaképpen maradtam a kisebb adagnál.
A tésztáját az eredeti recept szerint készítettem el, csupán az ízesítést változtattam a kedvemre. A formázás nem bonyolult, engem emlékeztet a buborék kalácsra. A tészta sem macerás, bár érdekes a készítése, egy rántással kezdődik, hasonlóan a thang zong technikához. Az állaga sem megszokott, sokkal keményebb, éppen ezért érdemes kézzel gyúrni. Kezdetben úgy tűnik, hogy nem fog összeállni, de azután egy csodálatosan selymes, nagyon könnyen kezelhető tészta kel életre a kezünk alatt. Pont, mint amikor bagelt készítünk. Lisztezni egyáltalán nem kell, sem gyúrás közben, sem formázás alatt.

Hozzávalók:

  • 25 g kukorica keményítő
  • 250 ml tej
  • 50 g vaj
  • 70 g cukor
  • csipet só
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3,5 g száraz élesztő (fél csomag)
  • 375 g finomliszt
A világos barna tésztához:
  • 5 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál tej
  • 1 mokkáskanál őrölt kardamom
A sötétbarna tésztához: 
  • 15 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek. tej
  • gondolatnyi tonkabab (vagy őrölt fahéj vagy vanília)
A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • durvára tört mogyoró
  • kandírozott narancs
1. A keményítőt és a tejet simára keverjük egy habverővel és lassú tűzön besűrítjük. Levesszük a lángról és hozzáadjuk a vajat. Addig kevergetjük tovább, amíg a vaj elolvad és a rántásba simul. Langyosra hűtjük.

2. Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval, a cukorral és a porélesztővel. Ráreszeljük a narancs héját, és hozzáadjuk az összes rántást. Kézzel addig keverjük, amíg összeáll egy gombóccá, majd kitesszük a deszkára vagy a munkapultra és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Amikor szép sima és selymes állagú elfelezzük. Az egyikből gombócot formázunk, a másikat ismét elfelezzük.

3. Kimérünk 5 g kakaóport és 1 mokkáskanál kardamomot és hozzáadjuk a teáskanál tejet. Elkeverjük, majd ezt a masszát az egyik negyed tésztába dolgozzuk. Addig gyúrjuk, amíg egyenletesen barna lesz, azután kis cipót formázunk belőle. 

4. Kimérünk 15 g kakaóport, reszelünk hozzá egy gondolatnyi tonkababot (vagy fahéjat vagy vaníliát adunk hozzá) és ráöntünk 1 evőkanál tejet. A masszát alaposan beledolgozzuk a másik negyed tésztába. Amikor egyenletesen barna kis cipót formázunk belőle.



5. A tésztákat fedeles edénybe tesszük és szobahőmérsékleten másfél-két órán keresztül kelni hagyjuk.

6. Amikor a cipók megkeltek, egyesével 7-7 darabba vágjuk őket. Nem kell pontosan mérlegelni, elég szemre szétosztani. Lesz 3x7, azaz 21 darab tésztánk. Mindből kis golyókat formázunk a két tenyerünk között. 

7. A kis tésztagolyókból 20 cm hosszúságú rudakat sodrunk (mind a 21-ből). Úgy ahogy szoktuk, magunk elé veszünk egy tésztát, a tenyerünkkel kilapítjuk, majd fentről kezdve szorosan lehajtogatjuk, végül a megfelelő hosszúságúra sodorjuk.


















8. A sötétbarna rudakat egy nyújtófával olyan szélesre lapítjuk, hogy amikor a világos rudat a közepére tesszük a széleit felette össze tudjuk csípni. Ezután a fehér tésztát sodorjuk olyan szélesre, hogy az előzőleg elkészített barna tésztát a közepére téve a széleket összetudjuk felette csipkedni. A kész rudakat kissé megsodorjuk.




















9. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 22 cm x 11 cm nagyságú sütőformát és a megformázott tésztarudakat belefektetjük. Én négy tésztát tettem alulra, hármat felülre, de talán szebb lett volna, ha alul kettő tészta, arra három, majd a tetejére megint kettő tészta kerül. Amikor kész egy fóliát borítunk rá és kb. másfél óra alatt duplájára kelesztjük.

10. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Én gőzös sütést választottam, helyette tökéletes megoldás, ha a tészta tetejét lepermetezzük vízzel közvetlenül a sütőbe kerülés előtt és a sütő belsejébe is befújunk párat. A sütési idő kb. 40 perc.

11. A kisült tésztát rácsra tesszük hűlni. Amikor kihűlt gőz fölött megolvasztjuk  a csokoládét és a kalácsra csorgatjuk. A tetejére durvára tört mogyorót és kandírozott narancsot szórunk. 


3 megjegyzés:

Krisztina írta...

Kedves Limara!a kardamon és a kukoricakeményítő elhagyható?ha rendes élesztőt használok abból mennyi kell?köszönöm a válaszod előre is.
Üdv

Laura Dobosné Péderi írta...

Kedves Limara! Az eredeti receptben ugyanezek az arányok, csak a 7 rudat kettévágja. A Te receptetdben is az egész adag tészta szerepel vagy ez a fél adag?

Limara írta...

egész természetesen