2016. február 28., vasárnap

Medvehagymás-parmezános ropi


Hát igen, megkezdődött. A piacokon, a zöldségeseknél megjelent a medvehagyma. Néhány hétig özönleni fognak a gasztroblogokról a medvehagymás receptek. Én nem vagyok ugyan akkora rajongója, hogy heteken keresztül medvehagymát egyek medvehagymával és minden, de szó szerint minden ételbe tegyek belőle, de néhány alkalommal szívesen készítek belőle valamit.
Nekem a férjem hozta az egyik zöldségestől az idei első kis csokorral. Hirtelen nem tudtam mit is kezdjek vele, végül egy gyors, ropogós, sós sütiben végezte.

Hozzávalók:
  • 35 dkg finomliszt
  • 2 csapott tk. só
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 púpozott evőkanál zsír
  • 1 tk. száraz élesztő
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 tojás sárgája
  • kb. 5-6 ek. tejföl
  • kis csokor medvehagyma finomra aprítva.
A tetejére:
  • 1 tojásfehérje
  • nigella vagy szezámmag
Tálba szitáltam a lisztet, elvegyítettem a sóval és hozzáadtam a kisebb kockára vágott hideg vajat. Gyors mozdulatokkal elmorzsoltam, majd a zsírt is hozzáadtam és azzal is eldolgoztam. Ezután szórtam rá a száraz élesztőt, majd belereszeltem a parmezán sajtot is. A közepébe tettem a tojás sárgáját és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összeállítottam a körülbelül linzertészta állagú tésztát. Rászórtam a medvehagymát és néhány gyors mozdulattal a tésztába dolgoztam. 

A sütőt előmelegítettem 220 fokra. Két tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A tésztát pihentetés nélkül azonnal kinyújtottam egy lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagságúra. Lekentem a kissé felvert tojás fehérjével és megszórtam nigella maggal. 
Derelye vágóval 4-5 mm széles csíkokra vágtam és azonnal a sütőpapíros tepsire sorakoztattam. 

Kb. 18-20 perc alatt sülnek szép pirosra-ropogósra a forró sütőben. 





Nincsenek megjegyzések: