2017. augusztus 3., csütörtök

Áfonyás bögrés-joghurtos süti


Eszetlen meleg van, de tényleg! Nem is terveztem semmi sütést, de kaptam áfonyát a piacon, szóval mégis csak sütöttem. Igaz, jó korán keltem másnap, hogy még a reggeli, viszonylag elviselhetőbb hőmérsékletben kapcsoljam be a sütőt. 

A recept annyira egyszerű, hogy csak na! Mindent belemérünk a gép táljába, még mérleg sem kell, csak egy 2,5 dl-es pohár, majd bekapcsoljuk a gépet és 3-5 perc alatt kész a tészta. Újabb 3 perc, amíg formába öntjük, elrendezzük a tetején a gyümölcsöt, jelen esetben áfonyátés mehet is az előmelegített sütőbe. Ott viszont kell neki 1 óra, 1óra 15 perc, attól függően, milyen sütőedényt használunk. Én egy szép, de vastag kerámia formában sütöttem, így kellett neki a hosszabb idő, de egy vékonyabb püspökkenyér formában 1 óra elegendő. 

Ez a süti arra is nagyon jó volt, hogy végre kipróbálhassam az új KENWOOD gépem keverőszárát. Ez egy új tartozék. Nem egyszerű keverőszár, olyan eddig is volt hozzá, ennek az oldalára lehet még egy rugalmas részt felpattintani, ami a gép működése közben folyamatosan súrolja az edény oldalát. Az oda felcsapódott tésztát, krémet így rögtön le is szedi és visszakeveri a többihez. Nagyon ötletes, praktikus tartozék. mutatom:





A keverőszár:




Hozzávalók:
  • 1,5 pohár finomliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 mk. só
  • 1 pohár nádcukor
  • 1 pohár görögjoghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 1/2 pohár olaj
  • 4 db közepes méretű tojás
  • 1,5 pohár áfonya
Az összes hozzávalót a keverőgép táljába mérjük. 3-5 perc alatt simára dolgozzuk a tésztát. Kivajazunk, kilisztezünk egy püspökkenyér formát (vagy kibéleljük sütőpapírral) és a masszát belesímítjuk. 
A teetjére szórjuk az áfonyát. 
A süteményt a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 1óra-1óra 15 perc alatt készresütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A kész süteményt kivesszük, az edényt rácsra tesszük, 10 percig pihentetjük, csak ezután vesszük ki belőle a süteményt. 

Áfonya helyett használhatunk szedret, málnát, ribizlit, fekete ribizlit, jostát, barackot, szilvát, stb....

Tálaláskor kínálhatunk mellé mascarpone krémet vagy vaníliafagyit, de önmagában is kiválló sütemény. 


1 megjegyzés:

kisrumpf írta...

Megrendelve! Úgy örülök, hogy ezt a keverőt rajtad keresztül megtaláltam!